Убити руснаци в Сирия? И Москва, и Вашингтон вдигат рамене

Руски наемници. Сн. Туитър

Това е сценарий, от който мнозина се опасяваха в мътилката на сирийската война на много фронтове: конфронтация, при която американски военни сили в отговор на провокация убиват руски военнослужещи или наемници на "пренаселено" бойно поле. Руски новинарски съобщения от вторник описват именно такъв случай - за неизвестен брой руски военни, убити при яростна американска контраатака миналата седмица. Но министърът на отбраната Джим Матис и други американски официални лица казаха, че нямат такава информация за жертви, а и Кремъл не потвърди за някакви загинали руснаци. Американските служители казаха също така, че руското правителство не е изпращало протест относно убити негови граждани, пише Асошиейтед прес в пространен репортаж по темата.

Това, което не се оспорва, е бързо променящата се, често конфликтна природа на едно бойно поле, на което една с друга се сблъскват сили на много страни, което поражда риска от колизии, свързани с насилие. Случайни или преднамерени, такива сблъсъци могат да поставят Вашингтон и Москва в ситуация, която те старателно са избягвали дори и в най-мрачните дни на техните взаимоотношения: техни сили да се окажат в пряк военен сблъсък една срещу друга.

Руските сили подкрепят войната на сирийското правителство срещу опозиционните групировки, някои от които са подкрепяни от САЩ. Части от двете воюващи страни пък се бият срещу остатъците от групировката "Ислямска държава" в Сирия. Американски и руски военни представители поддържат всекидневен контакт, за да избегнат недоразумения на бойното поле.

Не подлежи на съмнение, че на 7 февруари е имало масирана американска атака в отговор, по думите на Пентагона, на мощната канонада от артилерийски и танков огън, открита от неколкостотин проправителствени бойци в провинция Дейр аз Зур в район с петролни кладенци в Източна Сирия, където са се съсредоточили последните джихадисти от ИД.

Генерал Джефри Хариджан, командир на американските ВВС в Близкия изток, каза пред репортери, че е била използвана значителна американска въздушна мощ.

По думите му в продължение на над 3 часа американски атакуващи самолети F-15E и АС-130, стратегически бомбардировачи В-52, атакуващи хеликоптери "Апачи" и дронове "Рийпър" обстрелвали атакуващите (сирийски) сухопътни сили, които напредвали, прикривани от артилерийски, ракетен и танков огън. (Американската) въздушна мощ спряла офанзивата на нападателите и унищожила неуточнен брой оръдия и танкове. Той обаче не посочи оценки за загубите, нито даде пълна картина за нападателите.

"Щом вражеските сили се обърнаха обратно на запад и отстъпиха, ние прекратихме огъня", каза американският генерал от щаба си в Катар във видеоконференция за репортери, намиращи се в Пентагона.

В отделен случай американците улучват танк Т-72, руско производство, в събота, след като "той се прицели в нас" в същия район на провинция Дейр аз Зур, каза Хариджан, като добави, че не знае кой е управлявал танка.

Според руски медии е имало частни руски наемници сред сирийските проправителствени сили, предприели настъплението към петролните полета в провинция Дейр аз Зур и срещу които била насочена американската контраатака. Съобщенията цитират активисти, според които най-малко четирима руснаци били убити в Сирия на 7 февруари.

Според руското министерство на отбраната този инцидент показва, че американците се опитват да сложат ръка на сирийски икономически активи под маската на борба срещу "Ислямска държава".

Без да споменава за американската атака, руският външен министър Сергей Лавров каза, че "американците предприемат опасни едностранни действия". "Тези действия все повече изглеждат като част от усилия за създаване на квази-държава върху обширна част от сирийската територия - от източния бряг на река Ефрат чак до границата с Ирак", каза той.

Руската държавна агенция ТАСС цитира Наталия Крилова - общински адвокат в град Азбестос в Урал, според която местните жители Игор Косотуров и Станислав Матвеев били убити в Сирия на 7 февруари. Агенция Интерфакс цитира казашка група в западния руски анклав Калининград, според която нейният член Владимир Логинов бил убит в сражение в провинция Дейр аз Зур. Интерфакс цитира и Александър Аверин - лидер на екстремистката левичарска групировка "Другата Русия", според когото един от нейните активисти - Кирил Ананиев, бил убит при американски удар край Хушам, където според САЩ била предприета описаната по-горе контраатака.

Руските медии цитират и непотвърдени информации, че общият брой на жертвите може да е около 200, като по-голямата част от тях вероятно са руснаци. Тези твърдения не могат да бъдат проверени.

По време на слушания в сенатската комисия по разузнаването във Вашингтон относно руските жертви, директорът на ЦРУ Майк Помпейо каза в отговор на въпрос: "От гледна точка на разузнаването, ние сме видели в много случаи чуждестранни сили да използват наемници в битки, в които могат да бъдат замесени и Съединените щати". Той препрати за подробности по инцидента към Пентагона.

Шефът на Пентагона Матис, който говори пред репортери на път за Европа, категорично заяви, че не знае за руски наемници, убити в сражението. Според него контраатаката била предприета внезапно, защото това давало на САЩ очевидни преимущества, включително и използването на смазваща въздушна мощ.

"Не са ми съобщавали нищо за руснаци, които да са сред жертвите. Не мога да ви кажа нищо по този въпрос. Не сме получили такава информация" в главните американски военни щабове, включително и в Пентагона", каза Матис.

Дмитрий Песков - говорителят на президента Владимир Путин, също отказа да коментира тези съобщения, като каза, че те трябва да бъдат проверени и препрати към министерството на отбраната. Той отбеляза също, че Путин не е засегнал нищо, свързано със Сирия, в телефонния разговор, който е имал с президента Доналд Тръмп в понеделник.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят