Убити са 87 прасета заради откритата африканска чума в Провадийско

Убити са 87 прасета заради откритата африканска чума в Провадийско

Умъртвени са били 87 прасета в провадийското село Тутраканци заради констатираното там огнище на африканската чума по свинете. Те не са били регистрирани, каквото е изискването на закона, съобщиха от кризисния щаб, свързан с мерките за предотвратяване на разпространението на африканската чума, цитиран от БНР в понеделник. Има и няколко диви прасета, които също са умъртвени.

Дезинфекцирани са дворовете, където са се отглеждали животните.

До момента няма открити болни прасета в провадийското село Бозвелийско, а проби за африканска чума от всички 55 такива животни в селото ще бъдат взети до края на деня и изпратени за изследвания в София, съобщи областният управител на Варна Стоян Пасов.

Кметът на община Провадия Филчо Филев заяви, че ще възложи на всички кметове на 24-те села в региона да предприемат преброяване на всички свине в личните стопанства, за да се разбере реалния им брой. Кметовете ще проведат и разяснителна кампания сред хората, за да знаят какви са мерките, които се вземат.

Засега няма данни за разпространение на заразата в други райони, а най-близкият свинекомплекс е на 40 километра, съобщи във Варна Дамян Илиев-директор на БАБХ.

Трудно ни е да се надяваме, че първото у нас огнище на африканска чума по свинете ще остане последно предвид ситуацията, както се развива в другите държави - нито една досега, която е засегната от заболяването, не е останала само с едно огнище, смята шефът на дирекция "Здравеопазване, хуманно отношение и контрол на фуражите“ в Агенцията по храните д-р Георги Чобанов. Според него заразата е влязла в провадийското село чрез хора, но самите фермери – особено дребните стопани, трябва да внимават откъде купуват зърно, дали сами го преработват, какви добавки поставят.

Чобанов коментира още, че месото от инфектирани свине не е опасно за хората, ако претърпи термична обработка, "но е изключително опасно, ако бъде преработено в наденици, сурово-сушени продукти или осолена сланина, която се разменя със съседи и подарява на роднини“.

Допълнителните проби за чума по дребните преживни животни, взети от 20-километровата зона в Странджа, където бяха убити близо 4000 овце, са готови,  на сред тях все още има съмнителни резултати и предстоят още тестове. Ако се окаже, че са положителни, животните в този район ще бъдат унищожени.

През деня хора от Бозвелийско се събраха на площада в селото, притеснени от възможността да бъдат избивани здрави животни. Около Тутраканци са създадени пропускателни пунктовете, а излизащите автомобили се дезинфекцират.

На този етап няма заболели животни в Силистренско, съобщиха от областния кризисен щаб. Експертите в него съветват собствениците на домашни прасета да ги заколят, за да избегнат евентуална зараза, особено в районите на големи  свинекомплекси.

От агенцията по горите пък съобщиха, че до 25 септември 2018 г. трябва да бъдат изградени ямите за съхранение на странични животински продукти в ловностопанските райони на ловните дружини като превенция срещу африканската чума по свинете.

Споделяне

Още по темата

Още от България