Убитите в Мадрид двама българи разпознати чрез Интерпол

Испания е потвърдила официално, че двамата убити в Мадрид на 26 февруари са български граждани, съобщи днес говорителят на Министерството на външните работи Любомир Тодоров.

На 27 февруари испанският в.Ел Мундо съобщи, че при престрелка предната вечер в Мадрид са били разстреляни с автомат Калашников двама българи - вероятно престъпници. Убийството било извършено по особено жесток начин. От испанската полиция обаче заявиха, че според документите за самоличност убитите са словашки граждани, с имена Александър Молинар и Войтех Кузма.

Сега испанските власти са потвърдили, че убитите са българи, притежавали фалшиви словашки паспорти. Единият е Иван Димитров Докатанов от Пазарджик, роден през 1953 г., другият е Николай Богданов Гатев от Плевен, роден през 1974 г., допълни Тодоров. Самоличността им била доказана чрез анализ на пръстовите отпечатъци, сравнен с базата данни от отпечатъци на Интерпол. В момента се установяват обстоятелствата около пребиваването им в Испания, не се изключва възможността двамата да са свързани с организираната престъпност, каза още говорителят на МВнР.

Приблизително по същото време в Мадрид е арестувана и група от девет български граждани, които са обвинени в трафик на крадени луксозни автомобили, обири на жилища и вили и фалшифициране на документи, съобщи още Любомир Тодоров. Той допълни, че според публикация на в. Ел Мундо задържаните са на възраст между 25 и 36 години, сред тях има и една жена.

До момента полицията в Испания не е открила пряка връзка между двата случая. И за убитите българи, и за задържаните крадци не се споменава да са пребивавали в Испания незаконно, допълни говорителят на МВнР.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?