Убитите в ЦАР руски журналисти са се натъкнали на засада

Убитите в ЦАР руски журналисти са се натъкнали на засада

Тримата руски журналисти, убити в Централноафриканската република, където разследваха присъствието на руски наемници, очевидно са попаднали на засада, предаде Франс прес. Това обяви в четвъртък организацията на руския опозиционер Михаил Ходорковски, за която са работили.

Първоначалните изводи от разследването, осъществено от тази организация и публикувано на сайта ѝ, изглежда противоречат на резултатите, обявени от Москва, според които журналистите са станали жертва на обирджии.

Военният кореспондент Орхан Джемал, документалистът Александър Расторгуев и операторът Кирил Радченко бяха убити в нощта на 30 срещу 31 юли от въоръжени хора в северната част на ЦАР. Те са разследвали твърдения за дейността в ЦАР на частната руска военна компания "Вагнер", станала известна преди всичко с участието си м сирийския конфликт.

Властите в Русия смятат, че основната версия е обир.

Но според първоначалните заключения на разследващите, изпратени от МБК Медия на Ходорковски и разговаряли с източници в ЦАР, "версията за обикновен обир като основен мотив на престъпниците се оборва от много обстоятелства".

Според събраната от разследващите информация престъпниците са чакали точно колата, превозваща Джемал, Расторгуев и Радченко и не е изключено с нападението срещу тях да са свързани "руски наемници".

"Група от около десет души е чакала колата с журналистите дълги часове, въпреки че те са променили маршрута си в последния момент, поемайки на север, посочва МБК. Тя обаче уточни, че не е ясно дали жертвите са знаели за промяната в маршрута. Един от източниците на организацията допуска, че "в екзекуцията на журналистите са участвали хора, работещи за правителството на ЦАР".

Разследващите от организацията на Ходорковски между другото са констатирали, че кола, превозваща трима души с хладно оръжие, приличащи на наемници, и двама централноафриканци" е минала през същия контролен пункт малко преди руските журналисти и час по-късно е минала в обратната посока.

В разговор по Си Ен Ен Ходорковски отхвърли хипотезата за обир и казва, че от страна на хора, близки до руските наемници, са отправяни предупреждения журналистите да не отиват в ЦАР.

От началото на 2018 г. Русия в ЦАР работят руски военни инструктори, Москва достави въоръжение на армията на републиката и гарантира сигурността на президента Фостен-Арканж Туадера, чийто съветник по сигурността е руснак.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?