Убитият общински шеф е в сложни връзки с подземния и надземния свят

Убитият общински шеф е в сложни връзки с подземния и надземния свят

Несебър е в шок след убийството на председателя на Общинския съвет Димитър Янков. Той бе застрелян към 21.45 часа в сряда в бургаския квартал “Възраждане” в луксозния си джип си порше “Кайен” пред блока на ул. “Гладстон” 73, където живее приятелката му Красимира Маринова, която е адвокат по професия.

Разстрелът на несебърския общинар, по- известен с интересите си в туристическия бизнес и намесен в спорни сделки с раздаване на парцели и имоти по Черноморието, става на фона на безпрецедентния скандал за корупция, заплахи и изнудване по върховете на властта.

Застрелян на място  

Килърът причакал жертвата си и е изстрелял през лявото предно странично стъкло серия от куршуми. Седем са попаднали в главата и тялото на Янков и са го убили на място. Оръжието, което вече е открито, е късоцевно бойно без заглушител, калибър 9/18, по сведения от МВР.

В Несебър са отменени насрочените за четвъртък тържества по случай 125-годишнината от откриването на местното училище. Вечерта Янков трябвало да присъства и на отчет пред обществеността на кмета Магдалена Мандулева за работата ѝ през 50-те дни, откакто зае поста след оттеглянето на Николай Трифонов. Трифонов, на свой ред известен с тъмни сделки и афери, бе изпратен от външния министър Ивайло Калфин за консул в Одеса, а Мандулева зае мястото му с протекциите на Янков.

Погребението на Янков вероятно ще е в петък. От несебърската община отказват всякакви коментари по случая, той като всички били “разстроени и шокирани”.

Връзки с подземния и надземния свят

Фигурата на Янков се счита за много спорна, а бизнесинтересите и предприемаческите му похвати предизвикваха противоречиви чувства. За него се говореше, че е свързан с известни фигури от местните подземни структури.

Кариерата на 55-годишния общински председател е свързана основно с туризма.

Участва в ръководствата на две от браншовите туристически организации - Националния съюз на туристическата индустрия и Националния борд по туризъм, където, според запознати, бил доведен лично от председателя му Георги Гергов – виден пловдивски бизнесмен, приятелството си към когото засвидетелстват президентът Първанов, вътрешният министър Петков и други представители на настоящата власт.

За Янков се знае, че е собственик на редица хотели и други туристически обекти в Слънчев бряг. Разведен е, има син и дъщеря. Той се счита за първия скрит приватизатор в курорта.

Кариерата си на общинар в Несебър започва през 1999 г., когато е избран за общински съветник от Либерален съюз, тогавашната партия на бившия президент Желев. През 2003 г. е избран за председател на съвета. Янков се е стягал за местните избори през есента, когато възнамерявал да се кандидатира за кмет. За целта прокарвал кампания през телевизия “Скат” без обаче да се идентифицира с “Атака”.

За връзките на Янков с фигури от подземния бизнес се говори отдавна. През 1997 г. е разследван по подозрението, че е организирал покушение срещу тогавашния кмет Живко Георгиев. За намесата му в покушението твърди друга криминална фигура - Петко Крумов – Камбоджанеца, който загива при пожар малко по-късно, когато е крит от полицията като защитен свидетел. Самият Янков за кратко дори е арестуван в края на 1997 г. и по-късно освободен под гаранция от 3 милиона недоминирани лева.

Янков не криеше приятелските си контакти с Георги Илиев, президент на ВАИ холдинг и шеф на бившата силова групировка ВИС-2, застрелян пред заведението си в Слънчев бряг преди две години.

Той бе сред опечалените, които изпратиха в последния му път разследвания за контрабанда и пране на пари Иван Тодоров – Доктора, който на свой ред също бе застрелян преди година.

Счита се, че е имал и отношения с друга знакова фигура от подземния свят по Черноморието - Димитър Желязков – Митьо Очите, който от месец е в ареста с повдигнати обвинения за търговия с дрога и организирана престъпност.

Друга информация сочи добри връзки на общинския шеф с оцелелия след взрив Рали Пенков, концесионер на плажа в Обзор, който пък бе в конфликт с Митьо Очите.

Димитър Янков е имал противоречия с бившия кмет на града Никой Трифонов по решения на общината за раздаване на парцели и курортно застрояване, твърдят запознати.

Трифонов бе изпратен на дипломатическа служба в Одеса, докато прокуратурата “проспиваше” порочната практика, при която определени лица минаващи за “крайно нуждаещи се” и с фалшиви адресни регистрации, се сдобиха с право на строеж в курорта Св. Влас.

Поръчител на побой

Убитият общински председател бе замесен и в друг скандал, след като общинският съветник Венелин Ташев го посочи като поръчител на побоя над сестра му Неделина с цел сплашване. Побоят извършили хора на Митьо Очите.

В четвъртък Ташев отново заяви, че зад побоя над сестра му, извършен от Митьо Очите, стои Димитър Янков. Според Ташев причината да бъде сплашван и тормозен е, че е искал многократно оставката на Янков.

Общинарят припомни, че заради побоя над сестра му срещу Митьо Очите има заведено дело за едро хулиганство в Несебърския районен съд, предаде БТА.

Според Ташев след смъртта на председателя Янков в управата на Несебър ще настъпи пълно безвластие. Той припомни, че по процедура за временен председател ще бъде излъчен най-възрастният общински съветник, след което ще започне процедура за избор на нов.

Убийството на несебърския общинар е второ на представител на местната власт за тази година. През януари кметът на Елин Пелин Янко Янков бе застрелян в двора на собствената си къща, към момента извършителите не са разкрити.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?