Убитият Петър Христов е взел поръчки за 50 млн. лв. от държавата

Каракачанов подозира, че покушението е опит да се дискредитира държавата

Петър Христов

"Политтрейд кънстръкшън" на разстреляния бизнесмен Петър Христов е спечелила обществени поръчки за над 50 млн.лв от държавата и общините за последните пет години, става ясно от справка от Агенцията по обществените поръчки, цитирана от вестник "24 часа".

Строителството на депото за отпадъци във Велико Търново е най-мащабният проект, в който дружеството на бизнесмена е участвало. Обектът бе открит през 2016 г. Христов ориентира бизнеси към обществените поръчки през 2012 година, а през 2014 г. вече се занимава и с инженеринг на инфраструктурни проекти. Компанията му участва и в консорциуми с други дружества.

Последната промяна в партидата на "Политтрейд кънстръкшън" става три седмици преди убийството. На 20 декември компанията влиза в холдинговото дружество "Пропъртис мениджмът груп", което е собственост на дъщеря му Михаела.

Преди ден шефът на парламентарната група на ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов, известен с близостта си с Христов, обяви, че той е имал притеснение от евентуален ответен удар от т.нар. банда за отвличания на "Наглите". Както е известно, именно Петър Христов е човекът, който има основен принос, за да се стигне до пробив в разследването на зачестилите преди десетина години отвличания.

Цветанов потвърди, че Петър Христов е бил симпатизант на ГЕРБ. Бизнесменът дари 30 000 лева на ГЕРБ за евроизборите през 2007 г.

Каракачанов: Убийството не е случайно

В сряда военният министър Красимир Каракачанов обясни пред Нова телевизия, че не е случайно, че Петър Христов е убит точно в началото на българското председателство на ЕС. "Престъпният контингент има интерес да дискредитира държавата точно, когато фокусът на внимание е към България", смята той.

"Всеки смята, че когато има Европредседателство, че когато има чужди медии, правителството ще кляка. Аз мисля, че не е така и не трябва да кляка", каза Каракачанов.

"Една от версиите по които се работи за убийството на Петър Христов е отмъщение заради това, че е бил свидетел по ключово дело. С организираната престъпност трябва да се работи и да се мачка до край. Страшно е, когато от българските органи изтича информация. Това, че някой може да действа и да прави поръчки от затвора не е толкова странно. В случая изтичането на информация може да е довело до убийството на един човек. В крайна сметка обаче подчертавам, че това не е единствената версия, по която се работи. Винаги има няколко версии", допълни военният министър.

Според него бившият главен секретар на МВР Калин Георгиев "абсолютно непрофесионално" е разкрил, че Христов има отношение към разкриване на бандата на "Наглите". Георгиев намекна за това през септември миналата година в телевизионно интервю.

Споделяне

Още от България