Убитият в Ирак Георги Лазов бе погребан в родното си село

Убитият в Ирак български шофьор Георги Лазов. Бе погребан в сряда в родното си село Бараково. Втори ден продължава траурът в община Кочериново, откъдето е семейството на Лазов.

Стотици се стекоха пред къщата на шофьора, който заедно с колегата си Ивайло Кепов бяха похитени от ислямистката групировка "Единобожие и джихад" в Ирак в края на юни, съобщи Дарик радио. Тялото бе докарано във вторник привечер, в запечатан железен ковчег, покрит с българския трибагреник. Трупът на Лазов, който бе открит пръв, е обезглавен. Още няма официална информация дали второто тяло, открито дни след това на Лазов, е на другия българин.

Освен близките на Лазов, на опелото пред къщата на убития присъстваха и представители на министерството на външните работи, на създадения заради трагичния инцидент кризисен щаб и на спедиторската фирма, наела двамата щофьори. Разноските по погребението пое общинската администрация в град Кочериново.

Външният министър Соломон Паси изпрати съболезнователна телеграма.

Все още няма официална информация за съдбата на втория български заложник, нито потвърждение, че откритото второ тяло в река тигър принадлежи на Ивайло Кепов, както предположиха иракски източници.

Междувременно в сряда вечерта бе разпространено заявление на Многонационалните сили в Ирак, които осъждат отвличането и убиването на невинни граждани и се декларира решимост да бъдат открити и наказани извършителите на терористични актове срещу граждани и войници.

В документа, предоставен от МВнР, се отбелязва, че многонационалните сили споделят страданието на семействата и жертвите на правителствата, чиито граждани са били отвлечени и подложени на брутално отношение и се потвърждава солидарността на силите с иракския народ, който е мишена на фанатизъм и терористични атаки.

Терористи и членове на бившия режим засилиха кампанията си на отвличания и екзекуции с цел да отслабят решимостта на международната общност да подпомага правителството на Ирак, се отбелязва в заявлението. В него се декларира, че членовете на Многонационалните сили в Ирак, действащи в съответствие с Резолюция 1546 на Съвета за сигурност на ООН, са единни в усилията си да не отстъпват пред терористите и да не се поддават на терористични заплахи.

Ние сме решени да осигурим изправянето пред съда на извършителите на терористични актове срещу нашите граждани и войници, заявяват също Многонационалните сили в Ирак. Според тях отстъпление пред терористите само ще застраши всички членове на Многонационалните сили, както и всички останали страни, допринасящи за възстановяването и за хуманитарната помощ за Ирак.

Ние се присъединихме към Mногонационалните сили в Ирак по силата на Резолюция 1546 на Съвета за сигурност на ООН, ние сме там по покана на иракското правителство, за да подкрепим иракския народ в усилията му за установяване на демократично управление, за укрепване на сигурността, за предоставяне на хуманитарна помощ и за улесняване на икономическото възстановяване, декларират многонационалните сили.

Споделяне

Още от България