Убитият в Турция руски посланик бе погребан с военни почести в Москва

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският посланик в Турция Андрей Карлов, който бе убит на 19 декември в Анкара, бе погребан днес на Химкинското гробище в Москва, съобщи ТАСС.

По време на церемонията на дипломата, който посмъртно бе удостоен със званието "Герой на Русия", бяха отдадени военни почести: имаше почетен караул, свири военен оркестър, а ковчегът бе покрит с руското държавно знаме.

По-рано днес ковчегът с тленните останки на Карлов, който пристигна в Русия във вторник, бе изложен за поклонение в голямата зала на руското външно министерство.

Паметта на дипломата бе почетена от президента Владимир Путин, който постави тъмночервени рози в ковчега и застина за няколко мига в прощален поклон пред него. Държавният глава изказа съболезнования на семейството на Карлов, посочва ТАСС.

Преди това пред ковчега се поклониха и положиха цветя премиерът Дмитрий Медведев, външният министър Сергей Лавров, много политици, министри и парламентаристи.

Андрей Карлов стана жертва на отвратителен и позорен терористичен акт, докато изпълняваше служебния си дълг, заяви Лавров пред вдовицата и сина на убития посланик.

В сряда руският президент награди посмъртно Андрей Карлов със звание "Герой на Русия" за "проявената непоколебимост и смелост" като посланик и за големия му принос за осъществяването на външната политика на Русия.

След това в московския катедрален храм "Христос Спасител" се състоя и опело, отслужено от руския патриарх Кирил.

Споделяне

Още от Свят

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?