Убийствата на Немцов и Политковская по един и същ сценарий

"Чеченската" версия е най-лесно продаваемата на обществото

Убийствата на Немцов и Политковская по един и същ сценарий

Разследването на убийството на руския опозиционен политик Борис Немцов като че ли следва същия сценарий като друго прочуто мистериозно убийство в Москва отпреди осем години - на разследващата журналистка Анна Политковская, отбелязват във вторник британски вестници.

Правейки този извод, "Файненшъл таймс" припомня, че петима чеченци, някои от тях - роднини, бяха арестувани и обвинени в убийството и на Немцов, а поръчителят отново е неизвестен. Тук обаче проговори Кадиров и сценарият се промени коренно. Някогашният полеви командир, а днес президент на севернокавказката руска република Чечения нарече Заур Дадаев (един от двамата, на които бяха предявени обвинения в убийството на Немцов) "истински патриот" и каза, че неговата преданост към Русия не подлежи на съмнение, дори да го признаят за виновен.

Изявлението на Кадиров повдига множество въпроси и предизвика спекулации, че той може да е организирал убийството като "подарък" за руския президент Владимир Путин или пък, че убийството е било заговор за свалянето на чеченския ръководител. "Въпросът е прост: инициатива на Кадиров или нареждане на Путин?", цитира "Файненшъл таймс" съобщение в Туитър на опозиционния политик Леонид Волков.

В. "Таймс" също отбелязва приликата между убийствата на Немцов и Политковская и че публичната похвала на Кадиров за Дадаев пренася разследването в нова, будеща тревога територия. Всекидневникът изказва предположение, че или следите водят чрез Кадиров право в Кремъл, или властта на Путин е толкова отслабнала, че Кадиров е решил, че може на своя глава, без да се допита до президента, да си урежда сметките под носа на Кремъл.

Такъв вариант би бил повратна точка в развитието на ситуацията, коментира "Таймс". Възможно е убиецът или убийците на Немцов да са действали по своя инициатива или да са били наети от някой без знанието на Путин или Кадиров. Много хора, близки на Немцов, обаче казват, че предвид мястото на престъплението е невъзможно да повярват, че службите за сигурност не са замесени в него по някакъв начин, подчертава вестникът.

Кадиров се позиционира като политически водач на руския ислям и се ползва с такова влияние, че може да си позволи неща, които никой друг не би се осмелил да си позволи. Скоро може да научим колко далеч всъщност се простира влиянието на настоящия лидер на Чечения, заключава "Таймс".

Руски медии: Накъде води "чеченската следа"

По повод ареста на петима чеченци руският "Ведомости" отбелязва, че разследването поражда ред въпроси: нищо чудно това да са "реалните изпълнители, но прословутата "чеченска следа" не разкрива кой знае какво - отдавна сме свикнали с това стандартно обяснение".

Един от задържаните - Заур Дадаев, направил уж самопризнания и обяснил убийството с оскърбени религиозни чувства. Чеченският лидер Рамзан Кадиров написа в Инстаграм, че добре е познавал Дадаев като истински патриот и дълбоко вярващ човек, "потресен като всички мюсюлмани от действията на "Шарли (ебдо)" и от коментарите, подкрепящи отпечатването на карикатурите", напомня вестникът.

Този пост изглежда странно, защото косвено оправдава убийството. Затова пък преопределя "чеченската следа" като "ислямска", забелязва "Ведомости". Според изданието версията за "оскърбени чувства" е опасна - показва на населението, че може да се убива за такива неща. Но тя не обяснява как е възможно да се извърши дръзко убийство досами кремълските стени без помощта на тайните служби.

Предишните "чеченски следи" най-често бяха свързани с вътрешночеченски борби за влияние или бизнес. Сега обаче е убит несвързан с чеченската тема федерален политик, посочва всекидневникът.

"Отново идва въпросът за управлението чрез насилие като изключително право на държавата - пише той. - "Чеченската следа" може да е била и "писмо до Путин", и "писма от Путин": в първия случай някой се опитва да мотивира президента за по-сурова политика, във втория президентът посочва границите, които не бива да се минават."

Щом заподозрените имат нещо общо с Кадиров, арестът им поражда интрига: дали чеченският лидер контролира своите бойци и носи ли отговорност за тях? "Кадиров навярно е преживял трудни минути, но своевременно бе награден с Почетен орден", пише "Ведомости" и добавя: "Путин явно е подкрепил по този начин Кадиров, давайки сигнал "отбой" на зложелателите му в тайните служби".

"Чеченската" версия е най-лесно продаваемата на обществото

В друга публикация "Ведомости" цитира Иля Яшин от партията на Немцов РПР-ПАРНАС, според когото орденът отваря над Кадиров "политически чадър" - Путин намеква на силовите шефове, че Кадиров е негов човек и не бива да го закачат. Наградата е знак, че "Путин няма да обърне гръб на Кадиров или пък че Путин одобрява", коментира опозиционерът и бивш депутат Генадий Гудков.

Опозицията не вярва в "ислямската следа", защото Немцов никога не е говорил остро за исляма, изтъква вестникът. "Изказванията на Немцов за "Шарли ебдо" бяха най-умерените, най-предпазливи в цялата опозиция, но пък изказванията му за Путин и Кадиров - обратно", цитира той опозиционера Алексей Навални.

Според Владимир Милов, лидер на опозиционното движение "Демократичен избор", версията за чеченци е най-лесно "продаваема" в обществото, защото мнозина в Русия не ги обичат. Той обаче твърди, че в убийството са замесени руските тайни служби.

Версията "поръчка от чужбина"

Депутати от Държавната дума също не вярват в "ислямската следа", но обвиняват тайните служби на Украйна и на САЩ. Според Франц Клинцевич от властовата партия "Единна Русия", Немцов вече не е бил необходим на американците, затова те са решили да го премахнат и да хвърлят вината върху Путин, а Дадаев е бил "само изпълнител".

Все още е в сила версията за поръчка от чужбина - тя ще бъде задействана при нови санкции срещу Русия или ако започнат оръжейни доставки в Украйна, предрича политологът Станислав Белковски. Според него тази версия може да послужи и като предложение към Запада - Путин отдавна иска да сключи пакт за съвместна борба срещу "Ислямска държава", а в замяна да бъдат признати правата му върху постсъветското пространство.

Руските "правоохранителни органи се опитват да изместят акцентите; в академията на Федералната служба за сигурност го наричат пренасочване към неподходящ обект", смята адвокатът на Немцов Вадим Прохоров, говорил за "РБК Дейли".

Сплотяване на руската опозиция?

Смъртта на Немцов ще съдейства за сплотяване на опозицията в Русия, заявява Иля Яшин пред "Новие известия". През април в Москва ще има ново протестно шествие, пише вестникът.

"Борис Немцов често казваше, че конкуренцията сред опозицията е конкуренция за места в арестантската кола. Всъщност излезе състезание кой пръв ще отнесе куршума. Ако не заработим задружно, всички ще бъдем затворени и убити един по един", казва опозиционерът.

Негови съратници, цитирани в друга статия от вестника, подготвят според тях мащабен протест в Москва с работното мото "Марш на гнева и достойнството". Става дума за шествие като марша "Пролет", насрочен за 1 март, но отменен във връзка със смъртта на Немцов; това обаче е съвсем отделна акция, уточняват организаторите.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?