Убийствата в Нови Искър отприщиха поредни идеи за реформи в МВР

Нова подробност по случая – част от ДНК анализите били на частна лаборатория

Снимка: БГНЕС

Шесторното убийство на цяло семейство навръх Нова година в Нови Искър и последвалото предполагаемо самоубийство на задочно обвинения рецидивист Росен Ангелов отприщиха в четвъртък поредна порция от идеи за реформи в МВР. Те бяха представени по време на извънредно заседание на парламентарната вътрешна комисия, свикано от председателя ѝ Цветан Цветанов с цел да бъдат изслушани главният прокурор Сотир Цацаров, градският прокурор на София Емилия Русинова, главният секретар на МВР Младен Маринов и шефът на националната полиция Христо Терзийски.

Управляващото мнозинство искаше да чуе актуална информация по последните тежки престъпления, както и конкретни мерки за овладяване на криминогенната обстановка по време на европредседателството на България до края на юни.

Освен дежурните утешителни декларации, че липсват данни за ескалация на престъпността, както и за евентуална свързаност между престъпленията в последните месеци, така че да се злепостави страната ни пред чуждите делегации, депутатите чуха и някои конкретни законодателни предложения.

Основната част от тях бе изложена от Цацаров, който говорейки за трагедията в Нови Искър, обърна внимание на депутатите, че институтът на районния полицейски инспектор, който трябва да следи местния крими контингент и евентуално да осъществява превенция, отдавна е отживелица. Вместо това главният прокурор предложи страната ни да заимства модела от Турция, Испания и Франция, където в големите градове действа полиция, а в по-малките населени места – жандармерия.

"Територията на страната се разделя на, условно казано, жандармерийски участъци. Не е ли време, без изобщо да се делите на управляващи и опозиция, да се реши въпросът. На хората им трябва полиция в градовете и жандармерия в селата. Така се работи в Турция и Испания. Къде съм го чел? Във вашата предизборна програма", заяви Цацаров, визирайки депутатите от БСП.

В подкрепа на идеята той даде пример с районен инспектор в провинцията, който бил принуден да преследва заподозрени с полски "Фиат". В отговор Цветанов му благодари, че следи предизборните обещания на партии, оставяйки въпросът с прерайонирането на полицейската карта на страната отворен.

Полицията иска да издирва бегълци със СРС-та и трафични данни

Друга идея, застъпена пред вътрешната комисия от Христо Терзийски, бе отдавнашното искане на полицията да може да ползва специални разузнавателни средства (СРС), телефонни разпечатки и трафични данни от интернет за издирване на укриващи се от закона. Повод за прокарването на тази идея бе фактът, че заподозреният за убийствата в Нови Искър се оказа издирван от над 8 години заради влязла в сила присъда за блудство с 12-годишно момиче.

В момента службите могат да проследяват и подслушват законно комуникациите само на заподозрени в престъпления, но не и на такива, които се издирват, защото има влезли в сила присъди или са избягали от затвора.

Според данни, представени от Терзийски, през миналата година за издирвани 317 души с мярка "задържане под стража", като са задържани 386 души. Разминаването в цифрите се дължи на "натрупвания" през годините. По думите му през м.г. са търсени и 511 човека с влезли в сила ефективни присъди, а задържани са 529 души. По отношение на бегълците от затвора, той посочи, че през м.г. са издирвани 41, а откритите са 46.

По отношение на издирването на укриващи се от правосъдието главният прокурор добави и други идея – привеждането в изпълнение на влязла в сила присъди вече да се прави от МВР, а не от "Съдебна охрана" към правосъдното министерство.

"Министерството на правосъдието няма правомощия по закон, а и няма капацитет да издирва лица. Може само да потърси лицето на съответния адрес, да установи, че го няма и след това да обяви пред МВР. Губи се много време. Мисля, че тази функция трябва да се прехвърли към МВР, защото то може веднага да предприеме мерки по издирване, а "Изпълнение на наказанията" само да отвежда лицата до затвора", обясни Цацаров.

Повече пари за НИКК за по-голям капацитет при изследванията

Друга основна мярка бе свързана с дейността на Националния институт по криминалистика и криминология (НИКК) към МВР, който е зает с повечето експертизи, назначавани по криминални разследвания. Именно НИКК бе посочен преди ден от шефа на следствието Борислав Сарафов като имащ основната заслуга за доказването на авторството на шесторното убийство в Нови Искър чрез ДНК изследване на следи, намерени на местопрестъплението от Росен Ангелов.

В четвъртък обаче се оказа, че това не е точно така. Всъщност, по думите на Цацаров с част от тези анализи е била ангажирана частна лаборатория. Това е и причината резултатите да станат в рамките на около едно денонощие. Факт, който будеше сериозно подозрение сред редица специалисти, предвид силно ограничения ресурс на НИКК.

"Как за 24 часа се прави експертиза? Прави се в частна лаборатория срещу много пари. Няма да кажа коя е, за да не ѝ правя реклама", заяви пред депутатите главният прокурор без обаче да уточни каква част от всички изследвания по това дело са били изготвени от частните експерти.

По думите му "НИКК среща сериозни трудности" да отговори на очакванията за бързина. По този повод зам.-вътрешният министър Красимир Ципов добави, че в министерството подготвят проект за допълнително финансиране на института от европейския фонд "Вътрешна сигурност". Друга планирана промяна е служителите в НИКК да бъдат прехвърлени на работа по Закона за МВР, за да имат отново социалните придобивки, полагащи се на оперативния състав на министерството, както беше преди реформата, прокарана от предишните вътрешни министри Веселин Вучков и Румяна Бъчварова.

"Безоблачна криминогенна обстановка няма"

Встрани от поредните идеи за реформа на МВР, основната цел на изслушването на висшестоящите разследващи бе да се успокоят депутатите, че последните криминални случаи нямат общо с европредседателството и не са част от нечий задкулисен план за дискредитиране на страната ни.

"Изнесоха вчера доста обилни данни по установеното до настоящия момент. Бяха изнесени достатъчно конкретни факти. За прокуратурата не съществува каквото и да е било съмнение, че убиецът е Росен Ангелов. За прокуратурата не съществува каквото и да е било съмнение, че смъртта на Росен Ангелов се дължи на самоубийство. В публичното пространство бяха и продължават да се изнасят версии от хора, които твърдят, че са експерти, но фактите не опровергават тези два извода. Дали част от въпросите са резултат на политическа, медийна или друга спекула, няма съмнение, че авторът на убийствата е Росен Ангелов, който после се е самоубил. Това показват ДНК и веществените доказателства", заяви Цацаров по повод убийствата в Нови Искър.

В обичайния синхрон с него бе и главсекът на МВР Младен Маринов, който увери присъстващите, че "можем да отнесем случая към битовите престъпления".

"Не виждаме да има някаква последователност и логика по последните случаи. Разглеждаме ги като отделни криминални деяния. Фонът на криминогенната обстановка за нас изглежда по един начин, за хората – по друг, в зависимост от това как е представена от медиите. За 2017 г. има 30% намаление на кражбите на коли, а за 2016 г. – 20 на сто. Остана малко незабелязано, но покрай Нови Искър заловихме виновниците за последния взрив на банкомат. Оказаха се две момчета на по 18 г., които се вдъхновили от това, което гледат по телевизиите", добави професионалният ръководител на силовото ведомство.

"Това не е оправдание за МВР, но безоблачна криминогенна обстановка няма", заключи впоследствие главният прокурор, добавяйки, че "няма столица, няма град", в който да не се извършват престъпления и да не се употребяват наркотици, например.

За убийството на Петър Христов МВР се придържа към версията с бизнеса му

По отношение на разстрела на близкия до ГЕРБ бизнесмен Петър Христов, извършен в понеделник пред офиса му в столичния кв. "Манастирски ливади", Маринов още веднъж декларира, че се разследват всички версии, откроявайки тази за мотив, свързан с бизнеса на жертвата.

Председателят на комисията Цветанов пък изрази надежда, че разследващите проверяват и "излезлите в публичното пространство версии", според които общо с покушението може да имат бандите на "Наглите" и "Килърите", по които дела Христов е сътрудничил на МВР при първия управленски мандат на ГЕРБ.

Куриозното в случая, че тази версия бе лансирана публично от самия Цветанов, който след Консултативния съвет по национална сигурност при президента във вторник заяви пред журналистите, че Христов не е споделял никакви притеснения за сигурността си, освен такива, свързани именно с "Наглите".

Разследващите обаче предпочетоха да не коментират нищо по темата, тъй като разследването е висящо и към момента няма отрик заподозрян нито като поръчител, нито като физически извършител. По време на заседанието бе споменат и опитът за покушение срещу шефа на спецзвеното "Фискален контрол" в НАП Иво Стаменов, който беше прострелян посред бял ден на централната столична ул. "Дунав". По този случай обаче също не бе докладван никакъв напредък от МВР и прокуратурата.

Главният прокурор Цацаров уточни единствено, че доказателствата до момента показвали, че този случай и убийството на Христов са планирани отдавна и извършени в подходящ за това момент, без да имат нещо общо с европредседателството.

Освен председателят Цветанов, по време на извънредното заседание на вътрешната комисия участие взимаха Иван Иванов и Красимир Янков от БСП, както и веднъж лидерът на "Воля" Веселин Марешки. Останалите депутатите от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и ДПС нямаха нито един въпрос.

Няколко часа по-рано мнозинството в парламента отхвърли искане на БСП по тези теми да бъде изслушан лично премиера Бойко Борисов. Аргументът на управляващите бе, че предстои извънредно заседание на вътрешната комисия.

Споделяне

Още по темата

Още от България