Убийство на журналист от арменски произход в Турция

Убийство на журналист от арменски произход в Турция

Известен турски журналист от арменски произход, осъден миналата година за обида на турската идентичност, бе застрелян в петък пред редакцията на неговия вестник в Истанбул, предадоха информационните агенции.

53-годишният Хрант Динк, който живее в Турция и работи като редактор на вестник “Агос”, бе убит с три куршума от неизвестен извършител. Динк, който е честа мишена на националистически гняв, бе един от най-видните арменски гласове в Турция, отбелязва ББС.

Според турски медии във връзка с убийството полицията издирва младеж на 18-19 години, облечен с дънково яке и бяла шапка.

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че двама души са задържани във връзка с убийството, но не даде повече подробности.

Динк бе осъден на половин година условно след като публикува материал за арменския геноцид през 1915 година. Според информация на Асошиейтед прес, преди да бъде убит, той е получавал заплахи от националисти, които го обвинявали в предателство.

Преди време в интервю за агенцията той разказва за омразата, която някои турци таят към него, допълвайки, че не може да остане в страна, където е нежелан.

Убийството ще засили политическото напрежение в кандидатката за членство в ЕС Турция, където политици от всички партии се борят за спечелването на националистическия вот преди президентските избори през май и парламентарните през ноември, посочва Ройтерс, цитирана от БТА.

Протестиращи на мястото на убийството скандираха "правителството убиец ще плати" и "рамо до рамо срещу фашизма".

Телевизионни репортажи показаха тялото на Хрант Динк да лежи на улицата, покрито с бял чаршаф, докато стотици минувачи се бяха събрали зад полицейския кордон.

"Този куршум беше изстрелян срещу Турция. Бе създаден образ за Турция, че нейните арменски граждани нямат сигурност", заяви пред СиЕнЕн-Тюрк редакторът Таха Акьол.

В изявление турското външно министерство остро осъди убийството.

На спешно свикана пресконференция турският премиер Реджеп Тайип Ердоган заяви, че убийството на Динк е "атака срещу мира и стабилността" на страната и обеща извършителите да бъдат заловени. Ердоган каза, че убийството е атака срещу единството на Турция.

Турският премиер увери, че ще бъде направено всичко необходимо за възможно най-бързо откриване на извършителите. Той съобщи, че е натоварил най-високопоставени служители от министерството на правосъдието с този случай и че те са тръгнали от Анкара за Истанбул.

ЕС призова турските власти да проведат пълно разследване на убийството на журналиста, което осъди като "брутален акт на насилие".

Динк бе "радетел за свободата на словото в Турция", се посочва в изявление на еврокомисаря по разширяването Оли Рен.

Журналистът, който днес бе застрелян в Истанбул, "бе уважаван интелектуалец, който защитаваше възгледите си убедително и допринесе за започването на обществен дебат", каза Рен.

Миналата година турски апелативен съд потвърди шестмесечна условна присъда затвор за Харт Динк, заради негова статия в двуезичния седмичник "Агос". Съдебното решение бе остро критикувано от ЕС. Журналистът обжалваше присъдата.

Отношенията на Турция с нейната арменска общност са изпълнени с напрежение, противоречия и болезнени спомени от миналото. Голяма част от някога многобройното арменско население е било убито или прогонено около 1915 г. в рамките на кампания, която редица страни признават за първия акт на геноцид през 20-ти век.

По времето на Османската империя в периода 1915-1917 г.  са били избити 1,5 милиона арменци, твърди Армения. Според Турция жертвите са между 250 000 и 500 000. Анкара категорично отхвърля тезата за геноцид и казва, че става дума за репресии в условия на гражданска война в една империя в упадък.

Турция, където 99 процента от населението са мюсюлмани, и Армения, която твърди, че е първата страна официално приела християнството, имат обща граница, която е затворена, а двете страни нямат официални дипломатически отношения.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?