Убийството на 8 тунизийски войници изостри кризата в страната

Убийството на 8 тунизийски войници изостри кризата в страната

Осем тунизийски войници бяха убити в понеделник вечер в престрелка с група терористи в район близо до алжирската граница, където армията се опитва от миналия декември да неутрализира група, свързана с Ал Каида, предаде Франс прес, като цитира тунизийската телевизия.

Президентът Монсеф Марзуки обяви тридневен траур по повод убийствата. В обръщение по телевизията Марзуки отправи призив за национално единство и предупреди терористите, че народът ще ги победи.

"Ако искаме да се преборим със заплахата от тероризма, трябва да се изправим пред нея единни. Призовавам политическата класа да се върне към диалога, защото цялата страна и обществото са застрашени", каза президентът, цитиран от Франс прес.

Марзуки изрази съжаление, че убийството на опозиционния депутат Мохамед Брахми миналата седмица не предизвика единение, а разединение и анархия в Тунис.

Държавната телевизия прекъсна програмата си снощи и показа кадри с убитите, озвучени с текстове от Корана, посочват Асошиейтед прес и Ройтерс.

Засадата бе устроена на военен патрул в националния парк в планината Шаамби, близо до град Касерин, където армията от декември преследва бойци, свързани с Ал Каида.

Тунизийско радио съобщи, че трима от убитите войници били с прерязани гърла, а нападателите избягали с оръжията на убитите. В района са изпратени подкрепления.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?