Убийството на Бхуто е можело да бъде предотвратено

Убийството на Бхуто е можело да бъде предотвратено

Дългоочакваният доклад на ООН за убийството на бившия пакистански премиер Беназир Бхуто преди две години съдържа сериозни критики към тогавашното правителство, предаде ББС в петък.

В документа се посочва, че покушението срещу нея е можело да бъде предотвратено. Правителството на Первез Мушараф е разполагало с информация за заплаха на сигурността ѝ, но не са били взето подходящите мерки за защитата на Бхуто.

Посочва се също, че пакистанската полиция е провалила умишлено разследването на убийството през декември 2007 г., опасявайки се, че в него може да са замесени служби на разузнаването.

Бхуто загина през декември 2007 г. по време на предизборен митинг в гарнизонния град Равалпинди близо до Исламабад. Съпругът ѝ - настоящият пакистански президент Асиф Али Зардари, поиска разследване на ООН, осъществено от тричленна анкетна комисия.

Народната партия на Бхуто заяви, че е удовлетворена от констатациите в доклада и те съдържат това, което те са твърдели през цялото време.

Централната власт не е осигурила необходимата охрана на Бхуто, разчитайки изцяло на местните органи на реда. Властите в провинция Пенджаб и полицията в Равалпинди от своя страна не са изпълнили задължението си да предпазят Бхуто, включително и като не са разположили всичките 1371 полицаи, предвидени по план, се казва в доклада.

Редица правителствени представители са се провалили напълно в усилията първо да защитят Бхуто и второ да разследват енергично всички отговорни за убийството ѝ - не само извършителите, а и лицата замислили, организирали и финансирали атентата, изтъква текстът.

Тогавашните официални власти обвиниха за убийството на Бхуто лидера на пакистанските талибани Бейтул Мехсуд, който отрече съпричастност към терористичния акт.

Споделяне

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?