Убийството на бившия президент Али Салех може да взриви ситуацията в Йемен

Али Абдула Салех

Арабската лига осъди убийството на бившия йеменски президент Али Абдула Салех и предупреди, че то заплашва да взриви ситуацията в страната, предаде египетската информационна агенция Мена, цитирана от Ройтерс и Франс прес.

Генералният секретар на Арабската лига Ахмед Абул Гаит осъди също "престъпното" движение на хусите, които убиха Салех, и го нарече терористична организация. Той настоя и международната общност да гледа на хусите като на терористи.

"Трябва да се използват всички възможни средства, за да се избави йеменският народ от този кошмар", добави шефът на Арабската лига.

Боевете в лагера на шиитските бунтовници в Сана са причинили смъртта на 234 души, над 400 са ранени, съобщи днес говорителка на Международния Червен кръст, имайки предвид сраженията между бунтовниците хуси и бившите им съюзници и нови врагове - привържениците на убития вчера бивш президент Али Салех, предаде Франс прес.

 

Президентът на Иран Хасан Рохани каза, че йеменците ще накарат "агресорите" да съжаляват за действията си. Това предупреждение бе отправено в реч, излъчена по иранската държавна телевизия, предаде Франс прес.


Предупреждението идва ден след убийството на Салех и в момент, в който арабската коалиция, оглавявана от Саудитска Арабия, увеличи бомбардировките по йеменската столица Сана, контролирана от шиитските бунтовници хуси.

"Йемен ще бъде освободен от ръцете на агресорите и преданият на Йемен народ ще накара агресорите да съжаляват за техните действия", каза Рохани.

Същевременно едни от синовете на Салех - Ахмед Али Салех, призова за отмъщение срещу хусите, които са подкрепяни от Иран, предаде Ройтерс.

Саудитската телевизия "Ал Екбария" го цитира да казва: "Ще поведа битката, докато и последният бунтовник хуси бъде изхвърлен от Йемен". Той призовава поддръжниците на покойния му баща "да си върнат обратно Йемен от иранските милиции на хусите".

Салех бе убит вчера от бившите си съюзници хусите, след като скъса с тях и премина на противниковата страна в гражданската война в Йемен, подкрепяйки оглавяваната от Рияд коалиция.

Арабската коалиция бомбардира тази нощ президентския дворец в Сана, предаде Франс прес. Той се намира в гъстонаселен квартал на йеменската столица и е бил поразен поне седем пъти при обстрела, разказват местни жители. Засега няма данни за убити и ранени.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?