Убийството на британски войник при приятелски огън е “престъпно”

Убийството на британския сержант Мати Хъл, загинал през 2003 г. в Ирак от американски огън, e противозаконно, постанови британският следовател Андрю Уокър, предаде ББС в петък.

Двадесет и пет годишният Хъл бе убит от "приятелски огън" в самото начало на войната, когато двама американски пилоти атакуват по грешка колона от британски бронирани коли северно от град Басра в Южен Ирак.

Преди месец по искане на Уокър Пентагонът предостави запис от пилотската кабина на американски боен самолет А-10, показващ самата атака. Дотогава видеото е било засекретено.

Според Уокър е било възможно инцидентът да бъде избегнат. Нападението над автоколоната е равносилно на покушение, то е противозаконно, тъй като е била безпричинно, и в този аспект е и престъпно, обясни Уокър.

При разследването нито един американец не е свидетелствал по случая, посочи следователят, като разкритикува липсата на съдействие от страна на американските власти.

По мнение на зам.-следователя тепърва ще се изясняват всички факти по случая. Според експерта пилотите е трябвало да летят по-ниско, за да потвърдят целите преди да открият огън. Според него не става дума за случайна грешка.

След като чу решението на следователя, вдовицата Хъл коментира, че е доволна от решението. Цялото семейство чакаше това през последните четири години, допълни тя.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?