Убийството на депутатката Джо Кокс смири воюващите британски политици

Кампанията за референдума прекъсна. Съпругът на Кокс призова за единство срещу омразата, която я уби

Шокът и скръбта, връхлетели Великобритания след бруталното убийство на проевропейската депутатка от Лейбъристката партия Джо Кокс, внесоха смирение в раздираната от политически страсти държава седмица преди референдума "за" или "против" оставането в ЕС. В петък, ден след трагедията, британският премиер Дейвид Камерън и лидерът на опозиционните лейбъристи Джеръми Корбин в рядък израз на солидарност. Корбин заяви, че молбата му понеделник да е неработен ден за парламента е удовлетворена, така че депутатите да могат да изразят почитта си към 41-та годишната Кокс.

Ожесточената и все по-разделяща страната кампания за референдума бе временно прекъсната, но дори и да бъде възобновена, вече едва ли ще е същата, коментират британските медии. Враждебността и агресията, които доминираха публичното пространство, видимо замряха.

Частично спуснати в знак на траур са знамената над Бъкингамския дворец, над сградите на парламента и резиденцията на министър-председателя.

Очаква се кампанията за Брекзит да бъде подновена най-рано през уикенда.

Джо Кокс миналата година за пръв път спечели депутатско място след кариера в хуманитарната дейност и защита на бежанците и цивилните в Сирия. Тя се ползваше с широка подкрепа и уважение дори сред политическите си противници.

В кампанията за референдума защитава оставане на Великобритания в ЕС.

Тя бе нападната от въоръжен мъж на излизане от среща с избиратели в нейния район. Джо Кокс издъхна от раните си по-малко от час, след като бе простреляна и намушкана с нож в град Бърстол, в централна Англия. Според очевидци нападателят е скандирал името на крайнодясната групировка "Великобритания над всичко!"

Убийството бе осъдено от представителите на целия политически спектър в страната.

Съпругът на Кокс: Борете се с омразата, която я уби

Скърбящият съпруг на убитата майка на две малки деца призова хората да се борят с "омразата, която я уби", а полицията разследва дали убийството ѝ е било политически мотивирано, пише в. "Гардиън".

"Омразата няма верую, раса или религия - тя е отровна. Джо вярваше в по-добър свят и се бореше за него всеки ден с енергия и жизнерадост, които биха изтощили повечето хора. Джо не би съжалявала за нищо в живота си. Тя изживяваше всеки ден пълноценно", каза Брендън Кокс, бивш заместник-директор на хуманитарната организация "Спасете децата" и съветник на бившия премиер Гордън Браун.

Нападателят е бил свързан с неонацисти

Според Франс прес убиецът е бил "верен привърженик" на неонацистка група в САЩ.

Мъжът, идентифициран от британските медии като Томас Меър, е имал дълга история с белия национализъм.

"Според информацията, добита от Южния център за правна защита на бедните, Меър е бил верен привърженик на Националния съюз, първата неонацистка организация в САЩ", коментират от центъра.

Полицията съобщава, че тече разследване, което трябва да определи мотива на убиеца. Според полицията той е действал сам и не се издирват негови съучастници.

Братът на нападателя твърди, че той никога не е бил политически активен и е бил лекуван от психични заболявания.

Джо Кокс наскоро е била заплашвана

От службите за сигурност съобщиха още, че Джо Кокс неотдавна е била заплашвана.

Тя е сигнализирала за получени злонамерени послания и в тази връзка през март 2016 г. е бил арестуван един човек, информира британската полиция в комюнике.

Впоследствие въпросният мъж получил предупреждение от полицията, посочи тя, уточнявайки, че става дума за друг човек, а не за задържания под стража по повод убийството.

Убийството с пистолет и нож беше от тези, които са станали нещо прекалено обичайно в САЩ, но на практика са нечувани във Великобритания: без предупреждение, изключително агресивно и в крайна сметка може би необяснимо.

Това беше атака срещу представителната демокрация във Великобритания

Твърде рано е да се даде обяснение на случилото се, но прекъсването на кампанията за Брекзит е подходяща реакция, коментира "Файненшъл таймс" и допълва: Ние знаем, че това беше атака срещу представителната демокрация във Великобритания.

Кокс просто е вършила своята работа. Срещите с избиратели са изключително важна част от дейността на народните представители в едно отворено общество и тази трагедия може да има смразяващ ефект – не само върху кампанията за референдума, но и за британската политика.

В годината, в която Кокс беше депутат, тя бе аплодирана от всички страни, особено за защитата ѝ на сирийските бежанци.

През последните 24 часа станахме свидетели на най-доброто от британската политика. Никой не се опита да извлече политически дивиденти; всички се отнесоха достойно и с респект към своя колега. Хората, разбира се, са гневни, но никой не злоупотреби с този гняв, отбелязва изданието.

Смъртта на Кокс ще сложи отпечатък върху кампанията и отвъд нея

В последните седмици се създаде усещането, че политиката във Великобритания става твърде лична, твърде примитивна и твърде интензивна. Естеството на кампанията за референдума е такова, че разпалва страсти. Това е политически въпрос, може би най-големият за сегашното поколение, който ще определи бъдещето на страната ни и може да има сериозни икономически последици, пише "Файненшъл таймс".

Но дори и най-големите въпроси понякога трябва да бъдат поставяни в перспектива. Когато кампанията бъде възобновена, политиците ще са достатъчно мъдри да съобразят тона на изказванията си, особено за имиграцията, по отношение на която Кокс нееднократно призоваваше за толерантност.

В интервю пред "Хъфингтън пост" тази година, на въпрос кое е нещото, което би искала да промени в британската политика, Кокс отговаря: По-консенсусен стил на политика при разглеждане на проблемите и ангажиране на най-добрите умове в намирането на решения."

Ще направим добре, ако чуем този съвет, пише "Файненшъл таймс".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа