Убийството на Кирил Кирилов не успя да отложи края на делото "Наглите"

Според адвоката му прокуратурата е трябвало да поиска постоянния му арест

Снимка: БГНЕС

Убийството на Кирил Кирилов-Монтанския не успя да отложи в понеделник края на делото срещу т. нар. банда за отвличания "Наглите", въпреки че по закон прекратяването на производството срещу него може да се обжалва в 15-дневен срок, в който на практика нямаше как да се четат вече насрочените пледоарии.

За да не забавя излишно хода на процеса обаче, съдия Виолета Магдалинчева прецени, че в случая нито има "разумно съмнение" за настъпилата смърт, нито пък някоя от страните има какъвто и да е правен интерес да атакува прекратяването на производството срещу починалия Кирилов.

В противен случая насроченото за 2 април заседание по делото, на което се очаква да бъдат прочетени присъдите на вече осемте подсъдими, щеше да се отложи с неопределено време, предвид многото адвокати, ангажирани с казуса и натоварените им графици.

Първоначално в понеделник защитничката на Кирилов Йолинка Станева, се противопостави на прекратяването на делото срещу клиента ѝ, тъй като в Софийския градски съд не бяха представени официално съобщение или акт за смъртта му, а само документ за образуване на разследване на убийство и протоколи от местопрестъплението.

В крайна сметка съдът даде малка почивка, през която наблюдаващият прокурор Антония Близнакова успя да намери съобщение за смъртта на Кирилов, издадено от "Александровска болница". Според заключенията от първоначалната аутопсия подсъдимият е починал от остра кръвозагуба, причинена от огнестрелни рани в краката.

Кирилов бе застрелян късно вечерта в събота пред дома си в столичния кв. "Младост" само ден, след като прокуратурата поиска да бъде осъден на 18 години затвор заради участието му в отвличанията на Киро Киров, Борислав Атанасов и Румен Гунински-младши, както и в опита за похищение на Борислав Динев. По-големи присъди бяха поискани само за сочените за лидери на групата Прокопий Прокопиев-Културиста и Ивайло Евтимов-Йожи, както и за Даниел Димитров-Релето.

За Любомир Димитров-Гребеца, Павел Петков-Павката и братята Митко и Радослав Лебешковски обвинението пледира за 15-годишни присъди, а за Цветозар Славчев-Църо – за 8 години зад решетките, тъй като той е привлечен към наказателна отговорност само за отвличането на Илиян Цанев.

В почивката на съдебното заседание адвокат Йолинка Станева коментира, че Кирилов отдавна ѝ се оплаквал, че е следен, но така и не се обърнал за защита от полицията. Според юристката прокуратурата е трябвало да поиска постоянния арест на клиента ѝ, след като той излежа последната си присъда за грабеж и излезе на свобода с най-леката мярка за неотклонение – "подписка".

 

Прокурор Близнакова обаче контрира, че за да се поиска промяна на мярката на Кирилов е трябвало той да наруши по някакъв начин режима си на явяване пред разследващите органи, да пропусне заседание по делото без да има уважителни причини или да промени адреса си, но той през цялото време е имал изрядно поведение.

Именно фактът, че Кирилов е на свобода се оказа най-коментираното обстоятелство след убийството му в събота. Очаквано по темата се изказа и премиерът Бойко Борисов, като в познатия си небрежен стил той успя да обърка почти всички подробности около делото срещу "Наглите".

"За всеки е странно как човек, който само преди няколко дни му обявиха присъда за отвличания – 12.5 години затвор, това означава, че са събрани доказателства, че съдът си е свършил работата, прокуратурата си е свършила, полицията – заловени са и... Сутринта дежурният ми докладва, че бил застрелян. Викам – не е ли в затвора, не е ли в ареста? Защо, след като сме ги арестували, след като са доказани престъпленията им, вече и съдът се е произнесъл, изведнъж чуваме за застрелян човек в София", възмути се премиерът пред ТВ7 в неделя без изобщо да уточни, че присъди все още не са произнасяни, а само са поискани.

Процесът продължава през следващите четири дни, в които трябва да пледират адвокатите на гражданските ищци и на осемте подсъдими.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?