Обвиненият като съучастник бивш милиционер разкри:

Убийството на Политковская било подарък за рождения ден на Путин

Убийството на Политковская било подарък за рождения ден на Путин

Убийството на руската разследваща журналистка Анна Политковская трябвало да бъде извършено не по-късно от рождения ден на тогавашния президент Владимир Путин – 7 октомври, като най-добрият вариант бил покушението да се случи на самия ден.

Това е разкрил пред разследващите обвиненият като съучастник бивш полковник от милицията Дмитрий Павлюченков, съобщава в петък Лента.ру.

Според информацията на електронното издание заподозреният е обяснил, че организаторът на убийството предприемачът Лом-Али Гайтукаев е преговарял с поръчител в Украйна, тъй като по онова време е имал наложена забрана да влиза на руска територия.

Засега Павлюченков твърди, че не знае кой е човекът, пожелал смъртта на Политковская. Не изключва обаче това да е бил олигархът Борис Березовски. Въпреки това той все още не е попадал официално в кръга на заподозрени от властите.

Бившият милиционер Павлюченков пък вече не се смята за организатор на покушението, а просто за съучастник, тъй като сътрудничи на следователите. Лента. ру допуска, че скоро той може да бъде освободен под домашен арест заради влошеното си здравословно състояние.

Благодарение на сведенията, които доброволно разкри пред разследващите Павлюченков може да стане подсъдим в отделен процес и да получи минимална присъда, допълва руското електронно издание.

За целта в началото на септември той сключи досъдебно споразумение със следствието за сътрудничество. С него заподозреният се задължи да уличи останалите участници в покушението, да направи пълни самопризнания и да свидетелства по делото.

Според актуализираните обвинения, смятаният за организатор Гайтукаев получил през юли 2006 г. поръчение за ликвидирането на Политковская от "неустановено лице". След това създал престъпна група, в която влезли племенниците му - братята Джабраил, Ибрахим и Рустам Махмудови, както и Павлюченков.

Месец по-късно обаче предприемачът бил рестуван в Москва по искане на Украйна. Признат е за виновен в организиране на покушение срещу председателя на компанията "Славутич - Регистратор" Генадий Корбан и през 2008 г. Московският градски съд го осъдил на 15 г. затвор.

Заради липсата на Гайтукаев, лидер на бандата станал бившият сътрудник на московсата милиция Сергей Хаджикурбанов, за когото се предполага, че е получавал инструкции по мобилния телефон от предшественика си.

Веригата продължавала към Павлюченков, който нареждал на негови подчинени да следят журналистката и след това информирал братята Махмудови. Полковникът ги снабдил и с газов пистолет, преправен в боен. Със същото оръжие Рустам Махмудов убил Политковская на 7 октомври 2006 г. пред дома ѝ.

Първото дело за убийството ѝ приключи през 2009 г. с оправдателни присъди. Тогава бившият полковник на милицията Павлюченков бе само свидетел. През август тази година той бе задържан като заподозрян.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?