Убийството на Политковская върнато за ново разследване

Убийството на Политковская върнато за ново разследване

Върховният съд на Руската федерация отмени оправдателните присъди срещу обвиняемите по делото за убийството на журналистката Анна Политковская и върна делото за ново разследване, съобщиха руските агенции в четвъртък.

Тримата обвиняеми за съучастници в покушението срещу опозиционната журналистка - братята Ибрахим и Джабраил Махмудови и бившия сътрудник на министерството на вътрешните работи Сергей Хаджикурбанов, бяха оневинени поради липса на достатъчно доказателства. Те бяха освободени от затвора в края на февруари, но след малко повече от месец Хаджикурбанов отново бе задържан по обвинение, че изнудвал основния свидетел по делото Дмитрий Павлюченков за 350 хиляди долара.

Прокуратурата мотивира обжалването на присъдите и искането за ново разследване с извършени процедурни нарушения в хода на процеса.

Политковская бе убита през октомври 2006 г. пред дома си. Братятя Махмудови се обвиняват, че са помагали на брат си Рустам, който се смята за прекия извършител на покушението. Хаджикурбанов организирал проследяването на журналистката. Поръчителят и мотивите за престъплението още не са известни.

Адвокатът Мурад Мусаев, който представлява интересите на Джабраил Махмудов, заяви, че смята да отнесе случая до Европейския съд за правата на човека. Според него руският Върховен съд се е произнесъл по случая без да има достатъчно основания за отмяна на оправдателните присъди.

Споделяне

Още от Свят