Убийци избягаха от Софийския затвор, само чистачката ги е гонила до дупка

Убийци избягаха от Софийския затвор, само чистачката ги е гонила до дупка

Във вторник следобед двама опасни рецидивисти са нападнали охраната на Софийския централен затвор и са успели да избягат. Те са били въоръжени с огнестрелно и хладно оръжие. Нападението е станало в 15:45 часа.

Единият избягал затворник е Радослав Колев, който излежава 26-годишна присъда за убийство. Другият е Владимир Стефанов, осъден на 30 години затвор за грабеж, отвличане на майка с дете и опит за убийство на двама служители на МВР. Срещу Стефанов има дело и за убийство на двама братя от Ботевград.

Прокуратурата е образувала дело за бягство на затворници, като се разследват действията служителите на Софийския затвор. По първоначални данни, бягството е извършено и чрез заплаха на дежурни надзиратели с огнестрелното оръжие. Двамата са успели да преодолеят няколко поста в корпуса на затвора преди да избягат с кола, която ги е чакала наблизо.

Подробности за бягството даде заместник-министърът на правосъдието Николай Проданов. По пътя cи двамата престъпници cтpеляли три пъти към надзиратели преди да излязат през централния вход на затвора и да свият в близката улица. Междувременно пребили един служител СОТ. Единственият човек, който ги гонил до последно била чистачката на затвора. Никой не е бил ранен при бягството, но и никой от охраната не е използвал оръжие.

Министерството е назначило проверка как двамата престъпници са успели да се сдобият снож и пистолет.

Зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов отправи призив към гражданите "от една страна да бъдат внимателни, защото се касае за затворници с присъди лишаване от свобода за дълъг срок, от друга страна да подадат веднага информация в най-близкото районно управление на МВР или тел. 112, ако бъдат забелязани лицата".

"Има данни, че са ги чакали лица, които са били маскирани. Всичко е въпрос на доказване и установяване на тези факти и обстоятелства", поясни Ципов пред Канал 3.

Той не успя да отговори защо никой не е стрелял по двамата бегълци: "Може би тогава преценка е била такава, че застрашават живота и здравето на техни колеги, както и че използването на оръжие би увредило тези колеги. Има и информация, че тези техни колеги са били използвани за жив щит“. 

За последно през 2014 г., двама затворници избягаха от Централния софийски затвор през предварително прокопан тунел. Единият беше Николай Николов-Шатката с 20-годишна присъда за убийство, а другият - гватемалецът Хосе Луис Гевара Мартинез, съден за грабеж, отнемане на превозно средство и притежание на оръжие. 

През 2013 година, пак от Софийския затвор, избяга 30-годишният македонец Никола Ристевски, който прескочил оградата. Той излежавал присъда за източване на кредитни карти.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?