Участък от магистралата до Калотина ще е готов до края на 2020 г.

Започна модернизацията на 17 км от първокласния път Драгоман – Сливница. В участъка ще бъде изградено второ платно, а старото ще бъде реконструирано, с което отсечката ще стане с магистрален габарит, съобщи правителствената пресслужба.

Участъкът е част от новата магистрала "Европа", която ще свързва София с граничният пункт "Калотина". Инвестицията е 11.3 млн. лв. и е осигурена от републиканския бюджет.

Срокът за завършване на строителните работи е 2021 г. Премиерът Бойко Борисов, който беше на символичната първа копка на обекта призова изпълнителите от "Главболгарстрой" да завършат отсечката до края на 2020 г.

"За Нова година - догодина трябва да ходят до Белград по магистрала. От Бургас като тръгнат - до Белград, Мюнхен не трябва да има светофар", каза Борисов.

Преди девет години премиерът Бойко Борисов обеща магистралата от София до Калотина да е готова през 2012 г.

Сега Борисов допълни, че са предвидени средства и за разширение на ГКПП "Калотина". Обясни, че заради притока на инвестиции в страната се очаква засилване на тежкотоварния трафик през пропускателния пункт, което налага и разширяването му.

Трасето на магистрала "Европа" между ГКПП "Калотина" и Софийския околовръстен път е с дължина 48 км. Изграждането му е разделено на три части.

Строителството на първите два участъка включва модернизация на съществуващия първокласен път между Калотина и Сливница. Първият участък от граничния пункт до Драгоман е с дължина 14,5 км и се финансира от механизма "Свързана Европа". Изпълнител на обекта е обединение начело с австрийската "Щрабаг". Договорът с тях е за 165 млн. лв. с ДДС. Работата по този обект все още не може да започне, защото няма сключен договор за строителен надзор, става ясно от съобщението на правителствената пресслужба.

В четвъртък беше даден старта на строителството на втория участък между Сливница и Драгоман, който се изпълнява от обединение начело с "Главболгарстрой". Договорът с тях е за 117 млн. лв. с ДДС.

Третият участък от Сливница до връзката със Северната скоростна тангента е с дължина 16 км и ще преминава по ново трасе. За него в момента се изготвя техническият проект.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?