Участието на България във военни мисии зад граница струва около 55 млн. лева

Участието на България във военни мисии зад граница струва около 55 милиона лева. Това съобщи министърът на отбраната Аню Ангелов в неделя пред БНР.

"Не само в Афганистан. Участието ни във всички операции, които участваме. Това е и на Европейския съюз в Босна и Херцеговина, участието ни в Аталанта, участието ни като наблюдатели в Либерия. Ние сме страна членка на НАТО и на Европейския съюз и ние сме не само консуматори на сигурност, а и държави, които трябва да допринасят за сигурността в света, затова и участваме", каза министърът.

За участието на страната ни в международния фонд за финансиране на афганистанските сили военният министър заяви, че България може да поеме поносим товар по отношение на подпомагането на този фонд, който има за цел да поддържа на равнище афганистанските сили за сигурност. "Когато тази инициатива стане факт, вероятно с министър Николай Младенов ще предложим и определено решение на Министерския съвет", каза още министърът.

Ангелов коментира и актуалната напоследък тема за подчинеността на НРС и НСО.

"Президентът няма нужния апарат, с който да контролира разузнаването и затова то трябва да мине към изпълнителната власт", коментира министърът.

Самият Първанов каза, че не е контролирал финансите на НРС. Има единодушие, че НРС трябва да премине към изпълнителната власт, където има много по – силен контрол. Аз отдаван съм привърженик на промяна на подчинението на НРС, каза министър Ангелов. По повод доклада за нарушения във финансовата дисциплина на НРС, докато службата бе оглавявана от Кирчо Киров, министърът на отбраната заяви, че не може да се ангажира и да каже кое е истина, и кое не в него.

Според бившия шеф на Националната разузнавателна служба Бриго Аспарухов е обезпокоително избухването на скандала с доклада за финансови злоупотреби на освободения съветник на премиера Кирчо Киров.

Премиерът Бойко Борисов знае съдържанието на доклада. Крайно необходимо е вече 22 г. след прехода да има закон за НРС. Липсата на такъв закон говори, че нашето общество все още се намира в процес на узряване по пътя на демокрацията, допълни Бриго Аспарухов пред БНР.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?