Участието на страните кандидатки в работата на Конвента е изключително важно

Участието на България и страните кандидатки още преди присъединяването им към ЕС в работата на Конвента, който ще определи политическия проект на бъдеща обединена Европа, е от изключителна важност - това каза специално за БТА в Брюксел еврокомисарят за регионалната политика и за реформите на институциите Мишел Барние. Според него това е така, тъй като по този начин тези страни ще бъдат ангажирани още отсега с дефинирането на проекта.

Решението за създаване на нов консултативен орган на ЕС - Конвент, бе взето вчера от Европейския съвет на срещата в Лаакен. Задачата на Конвента е да подготви предложения за институционните реформи в ЕС.

Барние заяви, че България и Румъния, които водят преговори за членство, както и всички останали страни-кандидатки, ще участвуват в работата на Конвента с по един представител на правителствата си и с по двама представители на националните си парламенти. Целта на Конвента е да анализира как ще функционира Европа с 25 или с 30 страни-членки и участието на страните-кандидатки още отсега е от съществено значение. "Този подход е новаторски. Колкото по-голяма е прозрачността, толкова по-силна е демокрацията", посочи еврокомисарят.

Мишел Барние и еврокомисарят Антонио Виторино бяха определени за членове на Президиума на Конвента от квотата на Европейската комисия. В кратък коментар белгийският вестник Соар пише, че обсъждането на темата за разширяването на форума в Лаакен не е било нищо ново в политически план. Разширяването е необратимо и ще се осъществява според "напредъка на всяка страна". Официално не става дума за класиране на страните кандидатки, отбелязва Соар. Припомня се, че председателят на ЕК Романо Проди каза, че специални програми ще бъдат поставени в помощ на двете закъсняващи страни - България и Румъния.

Председателят на Европейската комисия Романо Проди заяви, че декларацията на Петнайсетте от Лаакен открива "пътя за ново бъдеще на Европа", предаде АФП.

Конвентът няма да бъде независим от правителствата, предупреждава Проди, защото "в него ще заседават политици, членове на парламентите, личности, които представляват политически позиции". Председателят на ЕК обаче приветства факта, че решенията за бъдещето на Европа ще се вземат открито, а не "на нощни срещи при затворени врати".

Още от Форум