Участници в антидържавно движение са арестувани в Австрия

Участници в антидържавно движение са арестувани в Австрия
Двайсет и шест души, заподозрени в подготовка за насилствени действия, са арестувани вчера в Австрия при мащабна операция срещу "антидържавно" движение, отхвърлящо всяка държавна власт, след като размахът му разтревожи Виена, предаде Франс прес.
 
Тези хора, представящи се за "противници на държавата", са създали според обвинението срещу тях своя собствена нелегална "държава", в името на която са се канели примерно да "арестуват" и "съдят" депутати, съдии и банкови служители, уточни прокуратурата в южния град Грац след акцията, в която участваха над 450 полицаи.
 
Организацията, обединяваща анархисти, неонацисти и следовници на мистични вярвания, вече от месеци процъфтява в немскоезичното пространство. Според властите във Виена в нея членуват и близо хиляда австрийци.
 
"Така наречените противници на държавата се радват на огромен успех и рискът тези антидържавни групировки да преминат към насилствени действия нараства изключително много", заяви правосъдният министър Волфганг Брандщетер.
"Няма как да толерираме хора, които хвърлят предизвикателство към закона в Австрия и тероризират властите", подчерта вътрешният министър Волфганг Соботка.
 
Освен приписваните ѝ планове за насилствени акции организацията "Щаатенбунд Йостеррайх" ("Федерация на австрийските щати") е обвинена, че е издавала фалшиви документи и е забранявала на своите членове да плащат данъци. 
 
Задържаните вчера ще отговарят пред съда за членство в антидържавна организация, съпротива срещу държавната власт, упражняване на принуда, отправяне на заплахи, изнудване и фалшификации, съобщи прокуратурата.
 
През октомври двама "граждани на Райха" - членове на движение, сродно на "Щаатенбунд", от съседна Германия, стреляха срещу полицаи и убиха един от тях, припомня АФП.
Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?