Участниците в посегателствата на Нова година в Кьолн може да бъдат депортирани

За първи път от 29 години германската полиция се сблъсква с подобни прояви на неуважение

Участниците в посегателствата на Нова година в Кьолн може да бъдат депортирани

Кандидати за убежище в Германия може да бъдат депортирани, ако се установи, че са участвали в серията посегателства срещу жени в новогодишната нощ в Кьолн, заяви германският министър на правосъдието Хайко Маас.

В интервю пред германския в. "Берлинер Моргенпост", цитирано от АП, Маас каза, че законът позволява хора да бъдат депортирани по време на процеса за предоставяне на убежище, ако тези хора са осъдени на една или повече години затвор.

Най-малко 106 жени подадоха сигнал, че са станали обект на сексуални посегателства и грабежи по време на тържествата за Нова година в Кьолн. Според властите от тези жени две са подали сигнал за изнасилване.

Думите на Маас потвърждават казаното вчера пред в. "Билд" от германския вътрешен министър Томас де Мезиер, че всеки, който е извършил сериозни престъпления, независимо от статута си, ще трябва да очаква депортиране от Германия.

Сега в Германия действа правилото, че бежанците, извършили престъпления, може да получат до три години затвор и да излежават присъдата си на територията на страната. Трябва да обсъдим възможното изменение на това правило, посочи Де Мезиер пред "Билд".

Полицията твърди, че свидетели са описали извършителите на посегателствата като хора от арабски или северноафрикански произход, но досега няма солидна информация за това кой е извършил тези нападения.

50 жалби за посегателства са подадени от жени и в Хамбург, а аналогични случай е имало в Берлин, Дюселдорф и Щутгарт.

Германската канцлерка Ангела Меркел настоя днес властите напълно да изяснят какво се е случило при нападенията срещу жени в новогодишната нощ в град Кьолн. "Случилото се на Нова година е напълно неприемливо", каза Меркел на пресконференция в Берлин след среща с румънския министър-председател Дачиан Чолош. "Усещането, което са имали жените в този случай - че са напълно беззащитни и оставени на произвола, лично за мен е нетърпимо и затова е важно да се разкрие всичко, което се е случило", добави тя.

Меркел заяви, че ще обмисли мерки, включително промяна в законодателството и увеличаване на броя на полицаите. "Трябва също така да продължим да говорим за основата на нашето културно съвместно съществуване в Германия и хората с право очакват думите да бъдат последвани от дела", каза тя. Според нея е необходимо непрекъснато да се прави преглед на политиката за депортиране, "за да се изпрати ясен сигнал към хората, които не искат да се придържат към нашата правна рамка".

Полицейският доклад за станалото на нова година в Кьолн

В четвъртък в. "Билд" публикува и доклад на полицията, в който подробно се описва какво точно е станало в Новогодишната нощ на площада пред катедралата на Кьолн и пред градската гара.

От доклада става ясно, че повечето от нарушителите на реда на този площад са били в състояние на алокохолно или наркотично опиянение. Те се били събрали на площада преди настъпването на Нова година, пускали фойерверки към другите празнуващи и към полицията, хвърляли бутилки по хората.

От доклада не става ясно колко празнуващи е имало в тази нощ на площада. Полицаите били между 150 и 200. В даден момент полицаите решили да разчистят площада, за да избегнат още безредици, но тогава злосторниците просто се преместили на гарата, където окупирали дори пероните и започнали да заплашват свидетели на деянията си.

Към полицаите на площада непрекъснато се обръщали момичета, които казвали, че са жертва на сексуално посегателство. В доклада се посочва, че заради голямото количество на тази посегателства, службите за безопасност са се ограничили до възстановяване на спокойната обстановка и до взимането на други нужни мерки. Било е невъзможно да се помогне на всяка жертва и оперативно да се задържат извършителите на посегателствата.

В доклада се посочва, че за първи път от 29 години, силите за сигурност се сблъскват с подобни прояви на неуважение. В документа се говори, че някои от злосторниците пред очите на полицаите унищожавали документите си за самоличност и казали, че утре ще получат нови. Чужденец пък казал на полицаите да се държат дружелюбно с него, защото той бил поканен в Германия от госпожа Меркел.

В доклада се цитира и мнение на полицаи, според които злосторниците са действали съгласно предварителна договорка. Когато 1000 мъже от Северна Африка се събират на едно място, това не може да е случайност, казват представители на правоохранителните органи.

Документът обрисува картина, при която групи от мъже, предимно чужденци, физически са пречили на полицаите да помогнат на нападнатите жени.

Полицията е получила над 100 оплаквания, три четвърти от които от сексуален характер, включително за две изнасилвания, извършени от мъже "от северноафрикански или арабски произход", които по думите на жертвите са ги обградили, насилили сексуално и ограбили, като това е били извършено по методичен начин. "Жените, придружавани или не, буквално бягаха, нападани от всички страни, през тълпите от тежко пияни мъже по начин, който не може да се опише с думи", се казва в доклада.

Изтеклият в публичното пространство документ противоречи на изявлението на кьолнската полиция от 1 януари, че новогодишните празненства са преминали "спокойно".

Органите на реда заявиха днес, че разследват 16 души във връзка с престъпленията. Засега няма арестувани.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Къде му е мястото на Бойко Борисов?