Учат фермерите да се регистрират като производители, за да вземат евросубсидии

Как земеделските производители да се регистрират, за да получават субсидии от Европейски съюз, ще разяснява кампания на Министерството на земеделието и горите, която започва идната седмица. Това съобщиха в петък от ведомството.

Стартът на кампанията ще бъде даден на 12 април 2005 г. от министър Нихат Кабил в Силистра. Там той ще се срещне със земеделски производители и преработватели, браншови организации и сдружения от двата бранша, за да се обсъди финансовата подкрепа, която Европейският съюз ще дава на селските стопани. Фермерите ще разберат как трябва да се регистрират, за да получават евросубсидиите.

След присъединяването на България към ЕС ще има три три вида финансова подкрепа за земеделците. Те ще получават директни плащания, пазарна подкрепа и средства за развитие на селските райони. За целта обаче трябва не само да се регистрират като производители, но и да деклалират колко площи обработват. Изискването е,  защото евросубсидиите се смятат на хектар.

По време на срещите експертите на земеделското министерство ще представят системата за идентификация на земеделските парцели, както и  механизмите за получаване на помощи и субсидии. Фермерите ще се запознаят и с основните регламенти и договорености с ЕС в отделните сектори, с начините на ползване и уедряване на земята, арендни и наемни отношения на частни земеделски имоти и на терени от Държавния поземлен фонд.

Кампанията ще се провежда по областни градове, с обхващане на съседни региони. След Силистра разяснения ще бъдат направени в Шумен, Бургас, Пловдив, Плевен и София. В столицата ще се проведе заключителната среща на 25 май.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?