Учебната година по-дълга най-много със седмица

Учебната година по-дълга най-много със седмица

Учебната година може да се удължи най-много с една седмица за над една трета от училищата, които са стачкували повече от 15 учебни дни. Окончателното решение ще се вземе до края на месеца, съобщи пред БНР в петък Милка Коджабашиева, директор на дирекция „Координация и контрол в средното образование” в Министерството на образованието и науката (МОН).

Така се разсейват страховете за по-дълга с месец учебна година и за проваляне на матури и кандидатстване в чужди висши учебни заведения.  

До края на месеца ще се реши дали ще се намалят пролетната и междусрочната ваканция. Засега е сигурно, че няма да се режат коледната и великденската ваканция, както и че няма да се удължава първият учебен срок.

Училищата, които са стачкували до 15 учебни дни, ще наваксат пропуснатото чрез преструктуриране на пропуснатия материал – съкращаване на преговорите, лабораторните занятия, но не и на новите уроци. Ще се ограничат екскурзиите и училищните празници.

В отговор на сигналите на родители, че в някои училища се преподават по три-четири урока на час, МОН е разпоредило на регионалните инспекторати да проведат разговори с училищните директори за намиране на разумен баланс в групирането и структурирането на учебния материал. Препоръчано е да не се преподават повече от два урока на час, и то ако се комбинират по тематика.  

Междувременно ръководствата на трите учителски синдиката и на Единния национален стачен комитет (ЕНСК) излязоха със становище по бюджета за образование, който е записан в проекта за държавен бюджет.

Правителството ясно показва нежеланието си за поетапно и трайно решаване на проблемите в образованието, се казва в становището. Бюджетът ще доведе до невъзможност за постигане на обещаното от правителството увеличение на доходите на учителите до средна брутна работна заплата от 650 лв. на 1 юли догодина, заявиха синдикатите в петък. Според тях предстоят съкращения в системата и ликвидиране на учебни заведения, а не пропорционално увеличение на доходите на непедагогическия персонал, каквото бе договорено с управляващите след месец и половина стачни действия.

ЕНСК призовава учителите за активно участие в митинг пред Народното събрание в деня на дебатите по първо четене на проектобюджета за 2008 г.

Наред с това обаче синдикатите заявяват, че кабинетът е одобрил допълнителните средства за увеличение на средна брутна работна заплата на заетите в системата на средното образование от 1 ноември тази година с 18%. Така се изпълнява стачното искане за повишаване доходите на работещите в системата на средното образование през четвъртото тримесечие на 2007 г.

Споделяне

Още от България