Учебната година свършва, когато аз кажа

Учебната година свършва, когато аз кажа

“Новата учебна година не може да се провали, понеже министърът казва кога свършва тя”, каза във вторник министърът на образованието и науката Даниел Вълчев по повод на изявление на учителските синдикати, че ще провалят началото на занятията, ако не бъдат изпълнени исканията им за увеличение на заплатите. Срещата със синдикатите в образованието ще продължи и утре.

Министър Вълчев коментира, че от 15 септември представители на ведомството започват разговори по места с учителите за възможностите за увеличаване на възнагражденията им. “Досега ние си говорим само със синдикатите, сега искаме да си говорим с учителите. За да убедим колегите или поне да направим опит те да чуят какво ние им предлагаме като увеличение”, каза той пред БНР.

По-рано министър Даниел Вълчев коментира пред бТВ, че заплатите на учителите действително са ниски и по тази причина той не може да не подкрепи морално техните искания.

Липсата на реформи в системата на образованието не може да е аргумент за управляващите да не увеличат заплатите на учителите, каза във вторник лидерът на Демократи за силна България (ДСБ) Иван Костов. Той уточни, че качеството на образованието у нас действително е ниско, но учителите нямат вина за спирането на реформите в образованието. От ДСБ съобщиха, че ще поискат от премиера Сергей Станишев да обясни в Народното събрание, защо стратегията за развитие на българското образование не е работеща.

Според министъра на образованието Даниел Вълчев, обществото има високи изисквания и изключителни очаквания от учителите. Сред изключителните очаквания е възможността те да се преквалифицират автоматично и адаптират към интернет епохата, да станат по-добри от децата в боравенето с компютър и мултимедия. Според Даниел Вълчев, големите разминавания между синдикатите и Министерството на образованието и науката (МОН) са по отношение на младите, много интелигентни и напористи хора, които трябва да влязат в системата и да променят образованието. “Такива хора няма да идват вече в системата”, коментира Даниел Вълчев.

Ден по-рано от синдикалните структури на КНСБ в системата на образованието отчетоха като един от най-големите проблеми застаряването на педагогическия състав. Според синдикатите, ниските заплати, с които започват младите учители, са основната причина за застаряването в професията. По данни на председателя на Синдиката на българските учители (СБУ) Янка Такева, началната заплата за учител с висше образование е 347 лв. бруто.

“Госпожа Такева беше кандидат за евродепутат и смяташе да се пренася да живее в Брюксел, респективно в Страсбург, но понеже получи, 0,000..., затова наскоро те (б.а. синдикатите) се включиха отново, нападна персонално Даниел Вълчев синдикалната лидерка Такева.  

Според министъра, изглежда че през септември има нагласа да се проведат непременно стачни действия.

Даниел Вълчев призна, че все още не е ясно дали ще има достатъчно средства, за да се покрият обещаните от премиера Сергей Станишев високи заплати от 2008 и 2009 година. В момента се уточнявала рамката дали има 30 милиона за един стълб или няма 30 милиона.

Столична община има общо 11 милиона повече за образование през тази година, каза министърът на образованието. Той попита дали не може с тези допълнителни пари да се подобри положението на учителите. “Не е лошо всички ние да зададем два въпроса на кандидат-кметовете - има ли делегирани бюджети в съответната община за всяко училище. И всички средства за образование ли отиват или тук-таме за асфалт”.

Три сдружения в системата на образованието обявиха днес, че в първия учебен ден – 15 септември - ще проведат шествие и митинг в София за превръщане на образованието и науката в национален приоритет. От НДК до храм-паметника „Св. Александър Невски” за превръщането на образованието и науката в национален приоритет ще протестират от Гражданско движение за науката и образованието в България, Инициатива за промяна и 2Х&3Х-движение на младите учени в БАН и университетите.

Споделяне

Още от България