Учебната година за 1-3 клас се удължава до 23 юни, а останалите ще учат до 30 юни

22 и 23 декември официално влизат в коледната ваканция

Снимка: Архив

Учебната година за 1-3 клас ще приключи на 23 юни 2021 г., а за останалите ученици (с изключение на 12 клас и професионалното и дуално обучение) - на 30 юни 2021 г.

Това става ясно от промени в заповедта на образователния министър Красимир Вълчев, отнасяща се до календара на учебната година.

Според досегашната разпоредба учебната година за най-малките (1-3 клас) трябваше да приключи на 7 юни, като последната седмица бе определена за "проектни дейности". С новата заповед учебната година ще приключи на 23 юни, като последните две седмици ще са неучебни и ще се ползват за "компенсиращи мерки, занимания по интереси или обща подкрепа, в това число и обучение в електронна среда", като времето за ползването им се определя по решение на съответното училище. 

Учениците от 4 до 11 клас ще приключат втория срок си на 30 юни 2021 г. Това означава, че записаните в 4, 5 и 6 клас ще учат с две седмици допълнително, които също ще се ползват за компенсиращи мерки и ще са неучебни. 

Учениците от 12 клас ще завършат годината на 14 май, както е предвидено. Паралелките с професинална подготовка в 10 и 11 клас ще се обучават до 14 юли, а тези 11 клас, дуално обучение - до 28 юли.

Коледната ваканция за всички ученици се удължава с още два дни - 22 и 23 декември. 

Междусрочната ваканция за 7-12 клас ще е на 3 февруари, а за по-малките класове - един ден в зависимост от решението на съответното училище. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?