Учебната година за 1-6 клас ще бъде удължена с две седмици

Много деца в гетата имат телефони за онлайн обучение, но не ги ползват

Снимка: Архив

МОН обмисля удължаване на учебната година с поне две седмици през юни за класовете от 1 до 6 клас, обяви министър Красимир Вълчев.

Целта е да се компенсира по-ниската ефективност на дистанционното обучение през следващите седмици, особено за учениците в начален етап. 

През въпросните две седмици през юни ще се правят проекти и ще се организират екскурзии.

Министърът уточни, че годината ще се удължи, но няма да се увеличава учебният план. Има вариант въпросните две седмици да не са задължителни и да не се пишат отсъствия.

За  по-големите ученици обаче не се обсъжда удължаване на учебната година след 1 юли.

"Не можем да компенсираме човешките животи, но можем да компенсираме образователните дефицити и изоставането. Няма да минем без компенсаторни мерки, защото трябва да се компенсира изоставането от миналата учебна година", посочи Вълчев.

Министър Вълчев се надява, че учителите ще са сред първите категории работещи, които ще бъдат ваксинирани.

На въпрос за достъпа до устройства за дистанционното обучение Вълчев посочи, че от 40-те хиляди деца, за които беше установено, че не разполагат с дигитални устройства, всъщност имат телефони, но масово не желаят да ги ползват за обучение.

"Когато пуснахме wi-fi в обособените ромски квартали и жителите им установиха, че мрежата е ограничена до сайтове за образование, силно спадна мотивацията за ползването ѝ", посочи Вълчев. По думите му тази година в системата са влезли общо около 100 000 устройства, като в момента са в процес на закупуване около 19 000. Но по-големи количества на този етап не могат да се осигурят, защото сроковете на обществените поръчки са дълги, а ползването на европейски средства изисква промяна в оперативната програма, което още повече удължава срока. "Освен това в момента в глобален мащаб няма големи количества дигитални устройства - лаптопи и таблети, които могат да бъдат закупени", допълни Вълчев.

Споделяне

Още по темата

Още от България