Учебни кабинети по природни науки ще се модернизират с 2 млн. лева

За модернизация на кабинети по природни науки в училищата през тази година са предвидени 2 млн. лева от бюджета. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Според него това е начин за подобряване на обучението по тези предмети.


Сн. Столична община

Вълчев присъства на отриването на център по природни науки "Еврика" в 51-о училище "Елисавета Багряна" в София. Той обаче не е направен основно с привлечени средства - 200 000 лева от Фондация "Америка за България" и 100 000 лева от дарения на родители и приятели на училището. Използвани са и 100 000 лева от бюджета на училището.

Работата по създаването на центъра продължила 2 години. Сега той включва високотехнологични кабинети по химия, биология, физика, математика и география, както и лаборатории към тях. Те са оборудвани със смарт екрани, модулни чинове, а в лабораториите има ново поколение микроскопи и апаратура.


Сн. Столична община

В тези кабинети учениците могат да ползват таблети, компютри и телефоните си като част от учебния процес. Дъските в тях са две, за да може уроците да се водят от различни места. Обучението става по модела на обърнатата класна стая - децата сами обобщават обобщават информацията по съответния предмет, работейки на групи, обясни директорът на училището Асен Александров.

Центърът по природни науки ще се ползва от учениците в гимназиалните класове, но и от децата от трети и четвърти клас.

Със средствата от училищното настоятелство са изцяло обновени трите фоайета пред кабинетите и са превърнати в импровизирани кътчета за отдих на учениците.


Сн. Столична община

Те са със специални акустични тавани. Книгите за библиотеките там също са дарени от родители и приятели.

Досега шест столични училища поучиха възможност да модернизират кабинети, участвайки и със собствено финансиране в проекта, а вече към тях се добавят и 51-о и 18-о училище, каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която също присъства на откриването.

Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?