Учебните занятия в Стара Загора са отменени заради замърсяване на въздуха

Заради превишение на прага на азотен двуокис над Стара Загора в сряда училищата, детските градини и детските ясли в града ще останат затворени. Превантивната мярка беше разпоредена от областния управител Йордан Николов във вторник през нощта.

Замърсяването на атмосферния въздух във Стара Загора продължава втори ден. Измерванията показват над 210 микрограма на кубичен метър азотен двуокис. Нормалните стойности на азотен двуокис са 210 микрограма на кубически метър въздух, а аларменият праг е - 400 микрограма на кубически метър въздух.

На гражданите на Стара Загора се препоръчва при обявяване на алармен праг да не напускат жилищните и работни помещения, да затворят плътно прозорците на стаите, да избягват физическа дейност на открито, особено чувствителните групи от населението - деца, възрастни и хора с астма и хронични белодробни заболявания.

От Районната инспекция по околната среда и водите съобщиха, че основната причина за замърсяването са метеорологичните условия - 36 часа безветрие, сериозен автомобилен трафик в града и изгаряне на твърди горива за отопление.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?