Учен нарече изследванията на Ал Гор смехотворни

Учен нарече изследванията на Ал Гор смехотворни

Известният американски метеоролог д-р Уйлям Грей нарече смехотворна теорията на Алберт (Ал) Гор за причините и последиците от глобалното затопляне, за която бившият вицепрезидент на САЩ стана лауреат на тазгодишната Нобелова награда за мир.  

Според вестник „Сидни морнинг хералд” ученият, който се занимава с прогнозирането на ураганите, е изказал забележките си към Гор по време на лекция пред студенти в университета в Северна Каролина.

Метеорологът твърди, че теорията за глобалното затопляне като следствие от човешката дейност е „промиване на мозъци” и че след 10 или 15 години ще стане очевидно, че тя няма нищо общо с истинското състояние на нещата. Грей смята, че „въздействието на човека върху атмосферата е прекалено малко”, за да бъде причина за глобалното затопляне.

Уйлям Грей споделя мнението на учените, според което причината за глобалното затопляне не се дължи на човешката дейност, както твърди Гор, а е следствие от природни процеси. Според Грей затоплянето на климата е свързано с циклични колебания на температурата на водата и на концентрацията на соли в световния океан. Затова, след затоплянето неизбежно настъпва захлаждане. Освен това, според метеоролога, няма никаква научно доказана връзка между затоплянето и увеличаването на броя на ураганите. Ученият е особено обезпокоен от факта, че на фона на популяризирането на теорията за глобалното затопляне неговите колеги се стремят да не се изказват открито срещу нея поради страха да не бъдат лишени от финансиране.  

Присъждането на Нобеловата награда за мир на Ал Гор бе обявено миналия четвъртък. Американският политик си подели приза с Междуправителствената експертна група по климатичните промени. По такъв начин Нобеловият комитет отбеляза работата по изучаването на глобалното затопляне и разработването на мерки за предотвратяване на последиците от него.

Споделяне

Още от Свят