Учен се оттегли от участието си в проект заради скандала с финансиращия фонд

Заместник-деканът на Физическия факултет в Софийския университет доц. Д-р Валери Голев се оттегли като ръководител на един от проектите, спечелили финансиране от фонд “Научни изследвания“ и предизвикали възмущение в научните среди. Голев е ръководител на проект за 480 000 лева, спечелен от фирмите “Спейс рисърч“ ООД и “Булкюб“ ЕООД, регистрирани в деня, когато изтича крайният срок за подаване на проектни предложения. Проектът е за “изследване на поляризацията на зодиакалната светлина и Млечния път чрез наносателит и транслиране на данните до наземна станция".

В писмо до управителя на фонда Христо Петров, образователния министър Сергей Игнатов и ректора на Софийския университет Иван Илчев Голев съобщава, че се оттегля от по-нататъшното си участие в проекта като решението му не ангажира с нищо колектива на проекта.

Голев изразява несъгласието си с оценки, направени от Петров и Игнатов. Преди дни Петров заяви, че атаките към фонда идват от “обичайните заподозрени“ и поясни, че визира физици и химици от Софийския университет, които през 2008 и 2009 година са взели милиони от фонда и още не са се отчели. “В качеството си на зам.-декан на Физическия факултет на СУ “Климент Охридски“, работещ вече 37 години в този факултет, и като един от “обичайните заподозрени“ изразявам несъгласието си с оценките, направени от Фонда за научни изследвания за качеството на работата на мен и моите колеги от Физическия факултет по изпълнение на договорите с управлявания от вас фонд“, посочва Голев.

Той не приема и изказването на Игнатов, че “от тия стотина, ако имаме 20 истински научни проекта, тези хора ще бъдат лишени“. “От това становище следва, че в съотношение 4:1 класираният проект, на който аз съм ръководител, не е истински научен проект, с което аз не мога да се съглася“, посочва още Голев.

Междувременно докато министърът на образованието Сергей Игнатов твърди, че скандал с финансирането на научните изследвания няма, авторитетното научно списание “Нейчър“ излиза с материал за скандала.

“Българските учени никога не са имали много вяра в собственото си министерство, но резултатите от тазгодишния конкурс за финансиране на научни изследвания предизвика безпрецедентна буря от възмущение“, се посочва статията. В нея се представя фактологията на скандала – опасенията на учени, че се фаворизират проекти със спорни научни качества на хора, близки до управата на фонда. Цитира се мнението на учения от Софийския университет Виктор Атанасов, който посочва, че учените нямат представа защо някои проекти не са спечелили, защото нямат върната обратна информация. Изданието информира и за петицията на над 400 учени до министъра с искане за преразглеждане на конкурсната сесия.

Споделяне

Още по темата

Още от България