Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Учени дават рецепта за най-здравословното кафе

2 коментара
Учени дават рецепта за най-здравословното кафе

Във време, в което може би всички пием повече кафе, изолирани у дома заради пандемията от Covid-19, учените успокоиха, че кафето може да е полезно и дори да удължи живота, но само ако се приготви по правилния начин, съобщи Си Ен Ен.

Първото изследване на връзката между начина на приготвяне на кафето и рисковете от сърдечен удар установи, че най-безопасното и здравословно кафе се приготвя в кафе-машина с филтър.

Резултатите от проучването бяха публикувани в "Юропиън джърнъл ъф превентив кардиолъджи", издание на Европейското дружество по кардиология.

"Нефилтрираното кафе съдържа вещества, които увеличават холестерола в кръвта. Използването на филтър ги елиминира и прави по-малко вероятно настъпването на сърдечен удар и преждевременна смърт", казва авторът на проучването Даг Теле, преподавател във факултета по обществено здраве на университета в Гьотеборг, Швеция.

"Изследването ни дава силни и убедителни доказателства за връзката между начините на приготвяне на кафе, сърдечните удари и дълголетието", добавя той.

Изследването установява още, че кафето, приготвено чрез варене или в преса за кафе, увеличава риска за сърдечни болести.

"Нефилтрираното кафе - като турското, което се вари или кафето, приготвено във френска преса, съдържа по-големи количества кафестол и кавеол - химически вещества, които откриваме в мастните петна, плуващи по повърхността на кафето или в утайката", обясни пред Си Ен Ен здравният експерт и диетолог Лиса Драйър.

Предишни изследвания са установили, че те водят до увеличаване на нивата на триглицериди и на холестерол.

В изследването под ръководството на Теле са обхванати над половин милион здрави норвежки мъже и жени на възраст между 20 и 79 г., които били наблюдавани в продължение на двадесет години.

Резултатите показали, че пиенето на варено или пресовано кафе без филтър е увеличило риска от смъртност при мъжете на възраст над 60 години.

Пиенето на флитрирано кафе, през хартиен филтър например, се оказало по-здравословно от това да не се пие кафе изобщо.

Филтрираното кафе се свързва с намаляването с 15 на сто на риска от смърт, с 12 на сто намален риск от смърт вследствие на сърдечносъдово заболяване при мъжете и 20 на сто при жените в сравнение с пълния отказ от кафе, отбелязва БТА.

Ключови думи

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

2 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. тото
    #2

    това е като вредата от пушенето Та от този уж лош навик всички пушачи са с предимство при зараза с ковид -19 при пушене димът съдържа отрови които създават проблеми на пушачите но това е естествен подбор на агресивната среда и останалите пушачи които пушат с мярка и на които генетиката позволява организъма да се приспособи към нея и да е по устойчив .Всяко лекарство е отрова важна е дозата и как генетиката на индивида се справя с отровата .КАФЕТО Е СЪЩО ВИД ОТРОВА И ПОЛЗАТА И ВРЕДАТА Е ИНДИВИДУАЛНА И ЗАВИСИ ОТ КОЛИЧЕСТВОТО.

  2. Иван Козов
    #1

    Не съм се и съмнявал, че най-здравословното кафе ще е най-блудкавото и безвкусно.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.