Учени дават рецепта за най-здравословното кафе

Учени дават рецепта за най-здравословното кафе

Във време, в което може би всички пием повече кафе, изолирани у дома заради пандемията от Covid-19, учените успокоиха, че кафето може да е полезно и дори да удължи живота, но само ако се приготви по правилния начин, съобщи Си Ен Ен.

Първото изследване на връзката между начина на приготвяне на кафето и рисковете от сърдечен удар установи, че най-безопасното и здравословно кафе се приготвя в кафе-машина с филтър.

Резултатите от проучването бяха публикувани в "Юропиън джърнъл ъф превентив кардиолъджи", издание на Европейското дружество по кардиология.

"Нефилтрираното кафе съдържа вещества, които увеличават холестерола в кръвта. Използването на филтър ги елиминира и прави по-малко вероятно настъпването на сърдечен удар и преждевременна смърт", казва авторът на проучването Даг Теле, преподавател във факултета по обществено здраве на университета в Гьотеборг, Швеция.

"Изследването ни дава силни и убедителни доказателства за връзката между начините на приготвяне на кафе, сърдечните удари и дълголетието", добавя той.

Изследването установява още, че кафето, приготвено чрез варене или в преса за кафе, увеличава риска за сърдечни болести.

"Нефилтрираното кафе - като турското, което се вари или кафето, приготвено във френска преса, съдържа по-големи количества кафестол и кавеол - химически вещества, които откриваме в мастните петна, плуващи по повърхността на кафето или в утайката", обясни пред Си Ен Ен здравният експерт и диетолог Лиса Драйър.

Предишни изследвания са установили, че те водят до увеличаване на нивата на триглицериди и на холестерол.

В изследването под ръководството на Теле са обхванати над половин милион здрави норвежки мъже и жени на възраст между 20 и 79 г., които били наблюдавани в продължение на двадесет години.

Резултатите показали, че пиенето на варено или пресовано кафе без филтър е увеличило риска от смъртност при мъжете на възраст над 60 години.

Пиенето на флитрирано кафе, през хартиен филтър например, се оказало по-здравословно от това да не се пие кафе изобщо.

Филтрираното кафе се свързва с намаляването с 15 на сто на риска от смърт, с 12 на сто намален риск от смърт вследствие на сърдечносъдово заболяване при мъжете и 20 на сто при жените в сравнение с пълния отказ от кафе, отбелязва БТА.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?