Учени организират нов протест срещу скандалното финансиране на изследвания

Учени подготвят нов протест заради скандалното финансиране на научни проекти през фонд “Научни изследвания“. Протестът ще е в понеделник, отново пред Министерството на образованието. Протестът е заради това, че парламентът отказа да създаде комисия, която да разследва скандала във фонда.

 

Преди ден мнозинството на ГЕРБ отхвърли предложението на БСП и ДПС да бъде създадена специална анкетна комисия по казуса с аргумента, че министърът на образованието Сергей Игнатов ще бъде изслушан от комисията по образование и това е достатъчно. По-късно обаче депутатите удължиха работния си ден, за да гласуват промени в изборния кодекс и така заседанието на комисията и изслушването на Игнатов бяха отменени.

 

Учените посочват, че са свидетели на “безпрецедентна арогантност“ на министър Сергей Игнатов, председателя на фонда Рангел Гюров и управителя Христо Петров, състояща се в манипулиране на общественото мнение и отказ да отговарят на ясно зададени въпроси.

 

“Вместо това внушават политическа обвързаност на протестиращите и използват целенасочена компроматна война срещу звена на Софийския университет и БАН“, се казва в писмото на организаторите.

 

На протеста са поканени българските учени и студенти.

Споделяне

Още от България