Учени от БАН излязоха на протест заради спорен имот в София

Сн. БГНЕС

Учени от Българската академия на науките излязоха на протест заради евентуално застрояване на терен в близост до един от научните институти. Става въпрос за имот в столичния кв. "Младост", където се намира Институт за ядрени изследвания и ядрена енергетика.

Според учените имот, за който в момента БАН води дела с частна фирма, претендираща, че е собственик на терена, е неправомерно заграден с ограда.

Заместник-директорът на института и член на Общото събрание на БАН проф. Димитър Танев обясни, че имотът от десетилетия е собсдтвеност на БАН, но преди няколко дни бил ограден от частен инвеститор.

"Ние разполагаме с документи, че той е наша собственост. Води се дело в момента и след като се води такова нямат право да влизат в нашия имот. Ние сме силно притеснени от това, че на терен, предназначен за науката, ще се прави нещо друго", коментира той, цитгиран от БГНЕС.

Според него най-вероятно там собственикът ще направи паркинг като не изключва в последствие да се появят и постройки. При заграждането на терена разбрал, че новият собственик Ангел Георгиев е заявил, че има документи и издадена виза за строителство.

От академията са сигнализирали всички институции, които имат отношение към казуса.

"Тука има нещо, което е много често наблюдавано – появяват се хора с документи и казват: "Това е мое". Тази площ е на бившия физически център. Сега е част от двора. Сега се появява някаква личност, която казва, че теренът е негов и иска да строи", заяви проф. Александър Стрезов и добави, че вчера са сезирали районната администрация в "Младост", откъдето на място са дошли представители от отдел "Екология".

Юристът на БАН Галина Ангелова посочи, че от юни 2019 г. се води дело за собственост на терена.

"Спорът е за собственост. Образувано е гражданско дело в Софийския районен съд. Ответникът е "Деливъри тайм". Те са няколко, но това е последната фирма, която е закупила имота", заяви тя. Ангелова обясни, че земята е закупена от собственици, които са я получили чрез реституция.

"Ние не сме уведомени за тази реституция. Не разполагаме с документи. В съда ще бъдат изяснени тези въпроси", добави още тя и уточни, че академията води и още дела за собственост върху други имоти.

Собственикът на фирмата, заградила имота - Ангел Георгиев, коментира, че разполага с всички необходими документи, има адвокат и спорът ще се реши в съда.

По-късно кметът на район "Младост" арх. Стефан Стефанов обясни във фейсбук профила си, че за спорния терен местната администрация е издала виза за проектиране на паркинг на фирмата, която е представила документи за собственост на имота. За поставената ограда около имота не се изисквало разрешение, а специалисти от администрацията проверили какво се случва на терена, след като бил подаден устен сигнал, че там незаконно се режат дървета. Оказало се, че само са изчистени храстовидни издънки, а иначе фирмата има разрешение за премахването на една топола.

Според Стефанов районната администрация едва сега научила, че за имота се води дело. "Продължаваме да следим изключително отблизо случая до излизане на обективната истина. Единствено съдът може да се произнесе чия собственост е имотът, като ще продължим стриктно да се придържаме към законите", пише Стефанов.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?