Учени от БАН работят по универсална противогрипна ваксина

Учени от БАН работят по универсална противогрипна ваксина

Универсална ваксина срещу всички щамове на грипа се опитват да създадат учени от Института по микробиология към Българската академия на науките. Идеята е препаратът да е базиран на ДНК на вируса, съобщава БНР.

Досега не е създадена универсална и дълготрайна ваксина срещу грипа, защото всяка година болестта се разпространява от различни вариации на вируса. Затова се налага всяка година производителите на ваксини да правят нови препарати срещу конкретните щамове, които се очаква да се разпространяват през сезона. Ако обаче прогнозите не са верни или вирусите мутират, ваксините ще са неефективни.

Българският екип от учени от департамент "Имунология" с ръководител доц. д-р Андрей Чобанов търси трайно решение на проблема, като проучва възможността за противогрипна ДНК ваксина - създадена от общото ДНК на грипния вирус. Противогрипните ДНК ваксини са ново направление във вирусологията, а целта е да противодействат еднакво добре на всички щамове на грипа.

"ДНК ваксините са много по-лесни за производство, стига да се получат добри клинични изпитания. В момента се намираме на етапа на експериментален лабораторен модел и пътят до тяхното внедряване е дълъг. При тези ваксини се избягва сезонната цикличност, при която се явяват различните серотипове на грипния вирус", коментира директорът на Института по микробиология проф. Христо Найденски.

Универсалната противогрипна ваксина е само едно от направленията, по които работят учените от Института по микробиология, който отбеляза неотдавна 71-ата годишнина от основаването си. В отделните департаменти на института се изучават също и причинителите на редица заболявания като човешки папилома вируси, ентеровируси, полиовируси, правят се проучвания върху туберкулозата, рака, ревматоидния артрит.

Сред проектите е разработването на лечение за рак на базата на коренищата на растението златен корен (Rhodiola Rosea).

Споделяне

Още от България

Как да се подходи с новата детска болница?