Учени от БАН: Раждаемостта спадна до нивото от 1997 г., но няма да изчезнем

Раждаемостта у нас вероятно се приближава до нивата от 1997 година, предупреди Татяна Коцева от Института за населението и човека към Българската академия на науките (БАН) в четвъртък на форум за демографската ситуация в страната.

Данните на Националния статистически институт (НСИ) все още се обработват и се очаква да излязат през април, но учените предполагат, че броят на живородените деца през миналата година спаднал под 65 хиляди и се доближава до стойностите от най-критичната в демографски план 1997 година.

През 2012 г. в България са се родили 69 хиляди бебета. Известно покачване на раждаемостта се наблюдаваше в периода между 2004 и 2009 г.

Въпреки това Коцева каза, че раждаемостта у нас е в рамките на нормалното за Европа, а средната продължителност на живота се покачва и стига 74 години - 70 г. за мъжете и 77 г. за жените.

Намалява и детската смъртност, но все още поддържа тревожно високи стойности – тя е два пъти по-висока, отколкото е в Европа.

Демографската статистика обаче е затруднена от потока на емиграция и имиграция, който е сложно да бъде проследен.

Учените от БАН увериха, че твърденията за апокалиптичното демографско бъдеще на страната са неточни, и допълниха, че са излезли с предложения за мерки за предотвратяването на по-нататъшния срив в раждаемостта.

Нещата вече са в ръцете на институциите, които да формират и осъществят необходимата политика за справяне с критичната ситуация, каза Щелиян Щерионов от Института за населението и човека към академията.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?