Учени от БАН връщат дарение на Пеевски и зоват за "хидравличен удар" срещу корупцията

ГЕРБ е обхванала като раков тумор всички обществени структури

Проф. Лъчезар Аврамов (вляво), проф. Емануел Мутафов (в центъра) и гл. ас. Георги Латев

Вече 252-ма са учените от Българската академия на науките, които призовават за оставката на правителството и на главния прокурор, както и за предсрочни избори с машинно гласуване. В отворено писмо преди седмица 100 учени подкрепиха протестите и гражданското неподчинение.

В ново обръщение част от тях съобщиха, че ще задействат процедура за връщане на дарени от депутата Делян Пеевски близо 50 хиляди лева на БАН.

"Този човек, който на два пъти скандализира обществото на органично, на клетъчно, на митохондриално и цитоплазмено ниво, той изкара на улицата хората. Ние приехме от тази корпулентна и одиозна фигура пари. Аз се обявявам "против" това решение и ще настоявам, след като бъде формиран републиканският бюджет на страната за 2021 г., след като бъде получен трансферът от МОН към БАН, едно от първите решения на Управителния съвет – да направи предложение за връщане на тези средства на депутата Делян Пеевски. Ако това не се случи, ще преминем към процедура за изтегляне на потребителски кредит, с който да върнем тази сума и да изтрием това петно от БАН", заяви на пресконференция Георги Латев, главен асистент в Института по астрономия.

В края на април депутатът Делян Пеевски дари 50 000 лв. на Института по микробиология към БАН за изследвания в борбата срещу коронавируса. Дарението трябваше да подпомогне разработването на българския прототип на ваксина.

"Управлението на страната доведе до корупция, която е шистова – това е нещо като шистов газ, то пропи в почвата на обществото ни, пропи във всяка една институция. Такъв тип корупция може да бъде извадена чрез един от способите, с който се вади шистовият газ, а именно – с хидравличен удар. Този удар ние ще направим с гражданското общество", посочи Латев.


Гл. ас. Георги Латев, Снимка: БГНЕС

"Каква нова конституция тръгнаха да правят сега? И същият човек ли ще я прави? Той може утре със същия мерак да иска да пренапише Новия завет и вероятно ще събере мнозинство и за това", добави Латев.

"Оставихме хора, произлизащи от силовите групировки на страната още в началото на 90-те години, да превземат държавата. Хората с най-нисък интелектуален статус са на върха, на амвона на държавата и оттам четат морал на обикновените граждани. Управляващите се опитват да направят първа копка на онова, което се нарича черна дупка. Тази черна дупка обаче ще засмуче първо тях и те ще изтекат в канализацията на историята", каза още Георги Латев.

"Белите птици на протеста – гражданите, изплашиха плашилото, а плашилото започна да пише нов закон за летене на птиците. Това е разгул на цинизма и мерзост", каза Латев за представения от ГЕРБ проект за нова конституция

Според Латев академичният тон не може повече да бъде спазен. "Не може вече да се говори академично. За една кола, която е излязла от пътя и се движи към пропастта, не важи законът за движение по пътищата, важи законът за гравитацията. И една джипка вече дълго време лети надолу. Тази джипка трябва най-после да катастрофира", обобщи изследователят.

Организатор на подписката на учените е проф. Лъчезар Аврамов, бивш председател на Института по електроника на БАН, създател на лаборатория "Биофотоника" и на Националния център по биомедицинска фотоника. Професорът уточни, че подписката не е институционална на БАН, а в нея всеки стои с името си като гражданин.

Проф. Лъчезар Аврамов, Снимка: БГНЕС

"Властта не отстъпва, защото ако се стигне до избори, които не са организирани от тях, резултатите няма да бъдат тези от предходните избори", посочи Лъчезар Аврамов. "Тези хора трябва да слязат от властта, а върхушката да отиде в следствието, в прокуратурата, за да се изследват механизмите на щетите, които те са нанесли на държавата", посочи професорът.

"Този тип управление разгражда държавата – разгражда я политически, разгражда я икономически, разгражда я научно, разгражда я културно. И повече така не може да се продължава", отбеляза Аврамов.

Той обясни, че България от семейството на напредналите държави към Третия свят.

"Това се дължи най-вече на управлението на това нещо, което се нарича партия ГЕРБ. Нещо, което не е партия, а е клиентелистка групировка, обхванала като раков тумор всичките обществени структури", каза Аврамов.

Проф. Емануел Мутафов, директор на Института за изследване на изкуствата към БАН, призова сектор "Масови мероприятия" към СДВР "най-после да влезе в ролята си и да превантира сблъсъците по барикадите".

Според проф. Росица Николова от Института по минералогия и кристалография всички тези неща са били предвидими от управляващите и съответните институции:

"Ако не са били предвидени, значи говорим за некомпетентност. Ако са били предвидени, значи умишлено са се допуснали. И в двата случая оценката не е положителна за тези институции и за хората, които ни управляват".

Споделяне

Още по темата

Още от България