Учени от Принстън: Само колективният имунитет може да спре коронавируса

Учени от Принстън: Само колективният имунитет може да спре коронавируса

Учени от Принстънския университет в САЩ разработиха няколко сценария за развитие на пандемията на коронавируса в следващите 5 години. Те казват, че тя може да бъде спряна само след разработване на колективен имунитет. Това се случва по естествен начин чрез преболедуване и чрез ваксина. Резултатите от изследването им са публикувани в сп."Сайънс" и цитирани от "Сега".

Авторите са се опитали да вземат предвид всичко, което е известно към момента за природата на инфекцията. Те са разгледали възможните степени на заразяване, особеностите на първичните и вторични заразявания, а също нивата на придобити имунни отговор след естествена инфекция и след ваксиниране.

Резултатите сочат, че ключов фактор във формирането на бъдещата траектория на глобалната пандемия на коронавируса е силата и устойчивостта на естествения и особено на придобития с ваксина колективен имунитет. Според проучването, ако се намери ваксина, формираща силен и дългосрочен имунен отговор, това също може съществено да се ограничи бъдещото разпространение на инфекцията.

В краткосрочен план отговорът се фокусира върху нефармацевтични мерки, като носенето на маски и физическо дистанциране. В дългосрочен план най-важен фактор остава имунитетът.

Фактори като възраст и наличие на усложняващи хронични заболявания, в перспектива няма да играят решаваща роля, също както и честотата на случаите на свръхразпространение.

"В крайна сметка, засега не знаем каква ще бъде силата или продължителността на естествения имунитет към SARS-CoV-2 или на потенциалната ваксина",  отбелязва Карълайн Уогнър, който е доцент от катедрата по екология и еволюционна биология в Принстън.

Според него най-важните въпроси са дали е възможно повоторно заразяване и способен ли е имунният отговор на човек да прекрати предаването на инфекция на други.

Ако имунитетът се окаже слаб или предпазва само временно от повторно заразяване, в средностатистическа перспектива може да се очакват големи и частични взривове. Характерът на имунния отговор също така влияе и на клиничния изход и на количеството на тежките случаи.

Резултатите от проучването показват, че във всички сценарии ваксина, предизвикваща силен имунен отговор, е способна съществено да намали количеството случаи на COVID-19 в бъдеще. Авторите отбелязват, че даже ваксина, която осигурява само частична защита, при широко прилагане може видимо да намали разпространението на заболяването.

Споделяне

Още от Коронавирус

Какво показва отмяната на карантини за VIP- персони в България?