Учени отбелязаха годишнината на академик Любомир Милетич

Учени и представители на различни институции отбелязаха на конференция в Българската академия на науките 150-годишнината от рождението на видния учен, езиковед, историк и фолклорист Любомир Милетич в сряда.

 

Церемонията бе открита от председателя на БАН Стефан Воденичаров. На тържеството бе вицепрезидентът Маргарита Попова, която каза, че като възпитаник на Факултета по славянски филологии към Софийския университет, се възприема като "ученик на Любомир Милетич".

 

Любомир Милетич обикаля българските земи, за да запечата тежкото злодеяние от междусъюзническите войни, принудило много българи да напуснат бащин дом и много от тях да намерят смъртта си, каза Попова и добави, че това е човек на истината, борещ за човешко достойнство и човек на отговорността.

 

Милетич е един от най-видните български учени и интелектуалци от края на 19-и и първата половина на 20-и век. Следва славянска филология в Загреб и Прага, дипломира се като доктор по философия и славянска филология в Загребския университет. Дава голям научен принос в сферата на езикознанието - особено в диалектологията, както и в етнографията и историята. Един от учредителите на Македонския научен институт в София. През годините си в Софийския университет е декан на филологическия факултет и два пъти ректор.

Споделяне

Още от Общество

Къде му е мястото на Бойко Борисов?