Учени откриха подписка в защита на свободата на научните изследвания

Група български учени откриха подписка на адрес http://www.bgpetition.com/apel_na_bg_istorici/index.html в защита на свободата на историческите и културните изследвания по повод на кампанията срещу “Баташкия проект” на Мартина Балева и Улф Брунбауер.

Година след публикуването на статията по проекта и в навечерието на годишнината от Априлското въстание в медиите започна лишена на пръв поглед от всякаква логика и непомнена от годините на социализма реакция срещу проекта, който бе обявен за антибългарски и обслужващ чужди интереси. Срещу изследването чрез медиите се обявиха историци, общественици, бивши сътрудници и офицери на Държавна сигурност, политици, включително и президентът Георги Първанов, като в кампанията бяха включени по стара традиция “цели колективи” от БАН, от регионални музеи, ученици, населението на Батак и на други селища, където освободителната борба през 1976 г. е била най-активна. Стигна се и до тиражиране на искането да бъде отнето българското гражданство на авторката на статията върху изследването.

“С настоящия апел заявяваме протеста си срещу политическата цензура и административния натиск върху свободата на научните изследвания и свободния научен дебат, наложени от държавни институции и академични ръководства в България”, се казва в документа, подписан от учените историци, разпратен до медиите.

“Обявяваме се в защита на автономията на науката, на академичната свобода и равноправие при изразяване на различни мнения дори по болезнени за националната памет исторически въпроси, както и за прилагане на различни научни подходи към историческите явления”, пишат учените.

“Обявяваме се против сакрални теми “табу” и против принудата да мислим по еднакъв начин. Ще воюваме за правото да отстояваме различията си в открит и културен диалог”, допълват авторите на апела.

“Не желаем да бъдем представлявани от псевдоисторици със съмнителна научна репутация, но с доказани манипулаторски умения и минало в тайните служби, подвизаващи се по медиите. Не смятаме, че се нуждаем от уроци по история и патриотизъм. Не приемаме монопол върху историческата “истина”, най-малко на такава, която прикрива груба манипулация с политически намерения. Няма да позволим да се монополизира “българското” и да се прилага за съмнителни цели”.

“Даваме си сметка, че историята често се политизира с определени цели от определени сили в точно избрани моменти. Но не желаем да се крием зад научния професионализъм и да абдикираме от правото си на граждани, участващи в по-широк обществен спор и диалог. Няма да позволим да бъдем сплашвани и “разработвани” от съмнителни лица, нито се поддаваме на институционален натиск в учрежденията, където работим. Искаме да се чуе нашият глас на професионални историци и на граждани с либерални убеждения”.

“Макар да не можем да се мерим по гръмогласност с професионалните манипулатори на общественото мнение, издигаме глас. Призоваваме мислещите като нас историци, хуманитаристи и социални учени, както и споделящи позициите ни граждани да ни подкрепят, като се подпишат зад този апел-протест, завършват учените обръщението си.

Апелът е подписан от:

Диана Мишкова, доцент по история, директор на Център за академични изследвания София

Антонина Желязкова, д-р по история, директор на Международен център за изследване на малцинствата и културните взаимодействия, преподавател в магистърска програма "Среща на цивилизациите на Балканите" на Историческия факултет на СУ

Иван Еленков, доцент по история на българската култура, Философски факултет, Софийски университет

Румен Даскалов, доцент по история, Нов български университет и Централноевропейски университет Будапеща

Чавдар Маринов, д-р по история (EHESS – Paris), асистент по социология в Софийския университет

Споделяне

Още по темата

Още от България