Учени откриха снежни бури вечерно време на Марс

Марс е връхлитан от силни снежни бури, които се появяват само вечерно време, показва ново проучване, публукувано в сп. "Форбс".

Досега се смяташе, че снегът там пада бавно и равномерно от ниските облаци. Според новите открития обаче бурите връхлитат за минути.

Въпреки това бъдещите колонизатори на планетата не трябва да се притесняват от натрупването на преспи. "Не можете да си направите снежен човек или да карате ски", казва експертът по динамика на планетарни атмосфери Аймерик Спига от университета "Пиер Кюри" в Париж. Стоейки на повърхността на Марс няма да видите дебело снежно одеяло, а по-скоро обилен слой скреж", посочва той

Атмосферата на Марс е около 100 пъти по-рядка от тази на Земята, въпреки че все пак е достатъчно гъста, за да създава метеорологични условия, включително облаци и ветрове. Тя обаче задържа много малко влага. На пръв поглед Марс е студена пустиня с почти никаква течност по повърхността си. На полюсите ѝ обаче има големи ледени покривки, покрити с тънък слой прах.

Това беше установено от кораба на НАСА "Феникс", който успя да стигне под повърхността на планетата през 2008 г. Роботизираната лаборатория също така анализира климатичните условия, откривайки следи от дъжд. Други два сателита също установиха евентуалното наличие на валежи през нощта над северния полярен регион.

Проучването на Спига и неговите колеги се основава на атмосферни модели на Марс, изготвени благодарение на по-прецизна информация за времето на Червената планета. Според тях охлаждането на водните облаци през студените марсиански нощи може да създаде нестабилни условия в тях.

"Установихме, че валежите от сняг под облаците се пренасят посредством бурни, постепенно стихващи ветрове", заяви Спига. Той сравни марсианските снежни бури със земните климатични феномени, наречени микропориви – при тях студен и наситен въздух, пренасящ дъжд или сняг, се "изсипва" рязко от облак.

Марсианската атмосфера е съставена от 95% въглероден диоксид, както и от по 2% аргон и азот. Има също така следи и от кислород, неон и азотен оксид.

Заради своята отдалеченост от Слънцето, Марс е доста студена планета, като средната температура там е - 63 градуса по Целзий. За сравнение средната температура на Земята е 16 градуса по Целзий.

Споделяне

Още от Свят