Учени отново протестираха срещу скандалното финансиране на проекти

Протестиращи изпратиха sms на премиера да спре кражбите в научния фонд

Снимка: БГНЕС

Учени излязоха в понеделник за втори път на протест срещу скандалното разпределяне на пари от фонд “Научни изследвания“. Те настояват за отмяна на конкурсната сесия, при която спечелиха проекти със спорни качества на хора, близки до председателя на фонда Рангел Гюров. Освен това учените искат и оставките на Гюров, на образователния министър Сергей Игнатов, който го защити, и на управителя на фонда Христо Петров.

Учените скандираха “оставка“ и “мафия“ и издигнаха плакати “С големи суми – големи зулуми“, “Вече и в науката имаме мафия“ и “Пари за наука няма, пари за лъженаука – 15 млн. лева“.

Един от организаторите на протеста Виктор Атанасов от Физическия факултет на Софийския университет съобщи, че учени ще изпратят групово sms до премиера Бойко Борисов с искане "да спре кражбите във фонд "Научни изследвания“ и да озапти безобразията на Игнатов".

По време на протеста учените мачкаха на топка листа с научни трудове на председателя на фонда Рангел Гюров, сред които откритието му, че Земята е куха, и ги хвърляха в найлонов плик, който ще бъде подарен на Министерския съвет. Атанасов съобщи, че преди протеста е внесъл жалба до Върховния административен съд с искане назначението на Гюров да бъде отменено заради съмнителната му професура.

Учените очакват, че скоро ще има официална реакция от страна на Европейската комисия във връзка със скандала с парите за наука, и смятат, че само с натиск отвън българските власти биха реагирали. Те са решени да не се отказват и да продължат с протестите, докато последват действия.

Засега министър Игнатов отрича да има скандал и твърди, че във фонда и в момента текат проверки и, ако се открие нещо нередно, ще се реагира. Той обаче избягва всякакъв коментар на конфликта на интереси около раздаването на пари на близки до Гюров и кръгове от Нов български университет, чийто ректор беше Игнатов. Вместо това беше подета кампания срещу част от организаторите на протестите като в предаването си по ТВ7 Емил Кошлуков изнесе данни за това какви възнаграждения са получавали те при предишни проекти, внушавайки, че в това има нещо нередно. Обвиненията срещу протестиращите учени от предаването бяха цитирани като аргумент от премиера Бойко Борисов за това да не се намесва в скандала.

В понеделник Виктор Атанасов, който е един от нарочените учени, коментира, че компроматната война срещу тях им дава повод “да спечелят някой лев в съда“.

“За нас е очевидно, че повечето членове на комисии (бел. ред. оценявали проектите) не разбират от наука и пилеят парите на обществото като отиват в джобовете на псевдо учени, мошеници и може би на самите тях. Не приемаме позицията на министър Игнатов, че одобрените проекти отразяват нивото на българската наука“, коментира проф. Емил Хорозов, който е бивш директор на фонда и който още преди две години изнесе данни за скандални практики при финансирането на научните изследвания. Данните обаче бяха пренебрегнати от Игнатов и Хорозов напусна в знак на протест. Той посочи, че именно автори на някои от отхвърлените проекти са международно признати учени.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?