Учени отново се вдигат на бунт срещу корупцията в научния фонд

Първите стъпки на новия министър пораждат недоволство и съмнения за замазване на скандала

Сн. БГНЕС

Учени отново ще излязат на протест в сряда срещу корупцията и нарушенията при финансирането на проекти от фонд “Научни изследвания“, тъй като са недоволни от предприетите действия след смяната на образователния министър Сергей Игнатов, чийто пост бе поет от председателя на БАН Стефан Воденичаров. Протестиращите учени са разочаровани от първите стъпки на новия министър. Според тях той е демонстрирал обидно пренебрежение към протестиращите срещу корупцията учени и вместо да потърси експертното мнение на авторитетни учени с опит в международни научни проекти, той се е обърнал към “консервативни овластени пазители на статуквото“.

В петък Воденичаров се срещна с ректори на университети и представители на БАН, след което бе оповестено, че те са предложили, а министърът одобрява кандидатурата на бившия ректор на на Химикотехнологичния университет (ХМТУ) Борис Стефанов за нов директор на научния фонд. Тази кандидатура обаче не се подкрепя от протестиращите учени, които събраха над 600 подписа в подкрепа на бившия директор на фонда проф. Емил Хорозов, който още преди две години изобличи скандални нарушения при финансирането на научни проекти, но констатациите му бяха неглижирани от Игнатов и той напусна.

Учените са недоволни и от това, че последната конкурсна сесия все още не е анулирана и че уж отстранените началници на фонда Христо Петров и Рангел Гюров продължават да се подвизават там, но на други позиции.

Според протестиращите учени новият министър е показал, че няма воля за справяне с корупционните схеми във фонда и от срещата с ректорите си е проличало, че ще бъде направен поредният опит за замазване и прикриване на истината за конкурсната сесия.

По време на протеста си в сряда учените отново ще поискат анулиране на конкурсната сесия и изпращане на съдебни покани за връщане на средствата от спечелилите, освобождаването на Рангел Гюров, Христо Петров и останалите членове на изпълнителният съвет на фонда и назначаване на борд от международно признати учени, ползващи се с доверието на научната общност.

В понеделник Общото събрание на БАН призова своите представители в Изпълнителния съвет на фонд "Научни изследвания" чл.-кор. Георги Русев и проф. Емил Ботев незабавно да подадат оставка. От БАН призовава и всички висши учебни заведения, имащи представители в Изпълнителния съвет на фонда, да направят същото.

След обявеното намерение на учените отново да протестират, от образователното министерство съобщиха, че Воденичаров ги кани във вторник на среща, на която ще присъстват и ръководители на научноизследователските институции. Лидерите на протеста обаче не възнамеряват да се отзоват на срещата, защото ясно са представили исканията си и очакват действия, а не нови срещи.

Съмнения и около новия кандидат за директор на фонда

Междувременно учените припомнят, че новият кандидат за директор на фонда Борис Стефанов също се свързва с порочните практики при финансирането на проекти, но от конкурсната сесия през 2009 година. Тогава Стефанов все още е бил ректор на ХМТУ и университетът е спечелил четири проекта, в един от които участва и той. Те обаче са класирани при избирателното ползване на благоприятни рецензии. Това впрочем се оказва изключително използвана практика, както при старата конкурсна сесия, така и при последната.

Първият от проектите на ХМТУ “Лаборатория за екологичен контрол“ има 5 чуждестранни рецензии, от които 3 с най-малък брой точки са неизползвани. Вторият проект - “Многостепенна технология за получаване на захари от лигноцелулозна маса за биоетанол и енергийни продукти“ има 4 чуждестранни рецензии, от които 2 с най-малък брой точки са неизползвани.

Проектът “Нови дървесно полимерни материали за електромагнитна вълнова защита“ има 5 чуждестранни рецензии, от които 3 с най-малък брой точки са неизползвани.

И четвъртият проект “Синтез и биологична активност на нови ноцицептинови аналози, като потенциални противоболкови средства“ има 3 чуждестранни рецензии, от които 1 с най-малък брой точки е неизползвана.

Други два проекта в същата сесия пък са щели да спечелят, ако не са били премахнати най-силните им рецензии.

Учените коментират, че се забелязват и странни рецензенти като например специалистът по пасищно отглеждане на крави доц. А. Беоглу от Комратския университет, който е рецензирал 4 от посочените 6 проекта – 3 да спечелят и един да загуби.

Споделяне

Още по темата

Още от България