Учени поискаха учредяване на още две нобелови награди

Учени поискаха учредяване на още две нобелови награди

Група известни изследователи подписа писмо в подкрепа на въвеждането най-малко на още две нобелови номинации, пише вестник "Таймс" в четвъртък.

Учените искат да се добавят към вече утвърдения списък и приз за достижения в областта на здравеопазването и екологията. Както в случая с наградата за мир, се предполага, отличието да получават не само на учени, но и цели институти.

Предложението е в областта на екологията наградата да се присъжда не за теория, а за "практическа борба с глобалното затопляне и спасяване на отделни видове". В областта на здравеопазването се планира да бъдат отбелязвани заслугите при изкореняване на болести.

Освен това в писмото се предлага "разширяване" на наградата по медицина и физиология. Подписалите се искат изследователите, работещи в такива области като биологията (включително еволюционната биология), и психологията да получават тази престижна премия.

Участниците в комитета мотивират предложенията си с това, че "когато Алфред Нобел е подписвал завещанието си, човечеството още не е познавало такива заплахи като СПИН и глобалното затопляне". Те подчертават, че "той (Нобел) не е могъл да предвиди възникването на нови дисциплини, които променят света към по – добро".

Акцията е организирана от британското научно списание "Ню сайънтист". Писмото, подписано от десетина учени, вече е предадено в Нобеловата комисия. Сред инициаторите е и нобеловият лауреат Тим Хант, който получи престижната награда през 2001 г. Също в групата на учените е и Питър Диамандис – оглавяващ фонда X Prize, който се занимава с развитието на частната космическа индустрия.

По думите на ръководителя на комисията за нобеловата награда Майкъл Солмън появата на нови награди обаче е малко вероятна. Той подчерта, че много от дисциплините, за които се говори в писмото, се покриват с вече съществуващи номинации. Така например Албърт Гор получи Нобелова награда за борба с глобалното затопляне.

Според "Таймс" сред подписалите писмото са няколко учени, които биха били първи кандидати за получаване на Нобелова награда в случай, че се въведат допълнителните номинации.

Споделяне

Още от

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?