Учени: Появата на Covid-19 е свързана с търговията с животни в Китай

Учени: Появата на Covid-19 е свързана с търговията с животни в Китай

Специалисти от Световната здравна организация /СЗО/ са на мнение, че произходът на новия коронавирус може да е свързан с търговията с животни в Китай, съобщава агенция Блумбърг.

Медията припомня, че тази седмица се очаква да бъде публикуван докладът, в чието изготвяне участваха експерти от СЗО, които по-рано посетиха китайския град Ухан.

По сведения на агенцията представените в документа изводи далеч няма да бъдат окончателни. Предполага се, че в доклада ще бъде изтъкната версията, че коронавирусът може да бъде сходен по произход с вируса, предизвикващ тежкия остър респираторен синдром /ТОРС/. Негови първоначални преносители са били прилепите, а хората са били заразени от него от хималайските цивети, се казва в материала.

В публикацията се цитират думите на британския зоолог Питър Дашак, който е бил сред специалистите под ръководството на СЗО, посетили Китай. Той съобщи, че на пазара в Ухан се продавали животни, които са могли да бъдат заразени от прилепи и са предали коронавируса на хората. Съществен извод в доклада е, че по същия път, по който е възникнал ТОРС, е преминал и новият коронавирус.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус