С гнили домати, изцапано бельо и скандирания "оставка" и "мафия"

Учени протестираха срещу начина на раздаване на пари за наука

Игнатов определи изявата като политическа, Плевнелиев го окуражи да даде обяснения в парламента

Сн. БГНЕС

Няколкостотин учени от системата на БАН и университетите протестираха в сряда около обед пред Министерството на образованието и науката срещу начина на финансиране на научни проекти от Фонда за научни изследвания (ФНИ). Те поискаха анулиране на последната сесия от конкурса на фонда.

Протестираме, защото има много нарушения в конкурса, а парите за наука отиват в частни фирми, регистрирани в дена на подаване на документите, каза Гергана Герова – гл. асистент във Физическия факултет на Софийския университет, цитирана от БТА.

"Трябва да има прозрачност за процедурите на конкурса, а учените не разполагат с рецензиите от него", добави тя и отбеляза, че не е участвала в последната сесия от конкурса, но е дошла на протеста заради "безобразието, че близо 15 млн. лв. от конкурса или 25 процента от бюджета на БАН се раздават на частни фирми".

Плевнелиев: Бих окуражил министъра да даде обяснения в парламента

Бих окуражил министъра да отиде в парламента и да даде обяснения. Това каза президентът Росен Плевнелиев пред журналисти като коментар по скандала с конкурсите за финансиране на проекти от Фонда за за научни изследвания.

 

Правителството се гордее с прозрачен подход в много отношения, така че ще бъде в интерес на министър Сергей Игнатов наистина да покаже, било то от най-високата трибуна (това е парламентарната трибуна), било то в някои от парламентарните комисии, каза президентът Росен Плевнелиев.

 

"Разбира се, далеч съм от мисълта, че винаги на 100% трябва да чуем всички, защото много често, когато аз бях министър, съм бил свидетел, да го кажем в прав текст: Няма обществена поръчка, на която да няма печеливши и губещи, и винаги губещите са давали всичко от себе си, за да може да се чуе и техният глас. Няма нищо лошо”, каза още президентът.

 

По думите му, именно затова е добре да се чуят аргументите на министъра и комисиите защо са избрали точно тези да спечелят, какъв е смисълът на техните проекти, защо са конкурентоспособни, как ще допринесат за държавата.

Пред един от входовете на МОМН учените хвърлиха гнили домати и отправиха викове "оставка" и "мафия". Някои носеха плакати "Оставка за Игнатов и Гюров (председател на ФНИ – бел. ред.)", "Оставка на Гюров". Размахано бе и изцапано бельо, придружено от плакат "Бельото като дискурс".

Протестиращите учени са възмутени от изказването на министър Игнатов от петък миналата седмица , че над 1200 души, които са се подписали под искането за отмяна на конкурсната сесия, са “подведени“ от един единствен човек – отстранената от ръководството на фонда проф. Мирослава Кортенска, която сигнализира за нередности при класирането на проектите, а впоследствие беше обвинена от Игнатов, председателя на фонда Рангел Гюров и управителя Христо Петров в злоупотреби.

Те твърдят, че е имало изнудване на членове на временни комисии и на служители на ФНИ от проф. Мирослава Кортенска, че са правени рецензии от чуждо име, влизало се е с чужда парола в електронна система за оценяване на проектите, подправяни са документи, а Кортенска се е облагодетелствала, като е отклонила в своя полза най-малко 30 хил. лв.

Министърът на образованието Сергей Игнатов покани представите на протестиращите на среща и двама от тях отидоха на срещата. Той заяви, че протестът е политически и е свързан с предстоящите избори догодина.

Сутринта пред БНР министър Игнатов увери, че при провеждането на последния конкурс нямало "никакви фрапиращи нарушения".

"Те се доказват по буквата на закона и на правилника, за да се види дали нещо е нарушено. Проверката трябва да приключи около 15-20 декември. Напълно е възможно срокът да бъде удължен. Спечелилите проекти са 95. Имаше целенасочена медийна кампания. Хората имат правото да протестират, но обвиненията трябва да бъдат доказани", заяви министърът.

"Има нарушение на правилата", каза пред радиото проф. Николай Денков от Софийския университет. "Оценката на договорите трябва да се извършва от независими чуждестранни рецензенти. Освен това не трябва да се допускат научни посредници. Трето, към петте приоритетни области е добавена още една. Учените смятат, че имат основание да поставят въпроса защо има липса на информация. Участвал съм в международни конкурси и всеки участник получава имейл и рецензиите са достъпни в момента, в който приключи конкурсът. Всеки участник има парола, с която може да влезе и да види на базата на какви рецензии е успял или не е успял да се класира. Рецензиите се отлагат за 10-и януари, което буди сериозно недоумение каква е причината за това забавяне", каза той.

"Няма чуждестранни рецензенти, защото одитът показва, че големите нарушения са установени точно във връзка с големи рецензенти", отговори министър Игнатов. "Например, рецензент от Румъния е рецензирал в над 30 научни области. Това, което правим три години, е да синхронизираме българското законодателство с европейските практики. След петте приоритетни области има и шести приоритет, защото ни трябват и педагози – националната стратегия го допуска", продължи той.

По-късно по време след срещата си с образователния министър доц. Христо Димов от Физическия факултет на СУ заяви, че учени, сред които и той, настояват министър Игнатов и фондът да спрат тази сесия, и да не се раздават така пари, докато не се направят проверки.

Той предложи комисия от учени или финансисти от ЕС, но не от Източна Европа, да направи одит във фонда.

Процедурата е такава, че ако са изчерпани всички възможности на националната правна система, тогава може да се обръщаме към външни оценители, обясни министър Игнатов.

Виктор Атанасов от Физическия факултет на СУ каза, че сред спечелилите проекти има и "смехотворни", които никога не биха се финансирали в чужбина. Министър Игнатов го попита откъде е убеден, че при нова конкурсна сесия ще има по-качествени проекти, и отбеляза, че "тези проекти са функция на науката в България".

Над 400 рецензенти и 12 експертни комисии са взели решенията за одобрените проекти в конкурса, каза Сергей Игнатов и обеща имената им да бъдат огласени, ако правилата позволяват. По думите на министъра и в предишната сесия, както и в настоящата, има право и частни фирми да участват в конкурса, като наемат учени за дадено изследване.

Доц. Христо Димов от СУ заяви, че се занимава с теоретична физика на международно ниво и според него "в България се извършва геноцид срещу истинската, смислена наука, като се финансира псевдонаука и шаманство".

Министър Игнатов заяви отново, че подадените проекти, каквито и да са, отговарят на състоянието на науката в България.

Споделяне

Още по темата

Още от България