Учени протестираха срещу сбърканото разпределение на евросредствата за наука

Протестът на учените. Сн. БГНЕС

Учени от БАН излязоха на протест в четвъртък с обърнати наопаки дрехи, за да покажат – в унисон с тезата си, че конституирането на еврофондовете е "напълно объркано отвътре навън".

Протестното шествие премина пред партийните централи на БСП и ДПС, след което се отправи към Министерския съвет, тъй като от управляващите зависи договарянето на еврофондовете за следващия програмен период.

Управляващите вземат пари от фондовете на Европейския съюз за образование и наука, а ги използват за други цели, и само повтарят колко проблеми имаме, заяви Христо Лафчиев от сдружението "Учени в действие". Той припомни, че ЕС предлага на България 15 млрд. евро по фондовете за следващите 7 години и настоява да ги насочим за икономика на знанието.

Науката и образованието са приоритетни цели на "Европа 2020", а в България са финансирани с 1.3 процента, заяви Лафчиев.

Според него за българската наука няма никакво значение кой ще излезе победител от днешния вот на недоверие срещу правителството в парламента и ще се събере ли въобще кворум за него.

"Дали ще спечели Бойко Борисов или Сергей Станишев, няма значение, просто ще се сменят имената на НПО и партийните фирмички, които прибират парите, предназначени за образование и наука", коментира Лафчиев. "Това, което се готви, е една огромна кражба на 15 млрд. евро и ние искаме да я преустановим и да се даде за това, за което Европейският съюз е казал, че трябва".

Лафчиев обясни, че в момента се събира подписка по този проблем, по който другата седмица ще бъде уведомена и Европейската комисия.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?